Zinkstukken houden zeegeulen op afstand

Gepubliceerd op 7 december 2005VeiligheidAangemaakt door Noordhollands dagblad

Rijkswaterstaat heeft een omvangrijke klus geklaard die de Waddenzeedijk op Texel moet behoeden voor verzakkingen.

Over een oppervlakte van 32.000 vierkante meter zijn indrukwekkende zinkstukken naar de bodem van de zee afgezonken. Die moeten ervoor zorgen dat de stroomgeulen Texelstroom en Robbengat op gepaste afstand van de kust blijven.

Robbengat is te vinden aan de noordoostkant van het eiland, ter hoogte van De Cocksdorp. Texelstroom stroomt in het zuidoosten, tussen 't Horntje en Oudeschild. "Beide geulen hebben de neiging steeds dichter naar de kust op te schuiven. Dat proces loopt al vanaf begin vorige eeuw'', licht hoofd technische dienst R. Bakker van Rijkswaterstaat toe.

Rijkswaterstaat houdt de vinger strak aan de pols en gaat gemiddeld om de paar jaar over tot actie. "Als we niets doen, komen de stroomgeulen te dicht bij de kust en wordt de dijk ondermijnd. Die valt uiteindelijk in het water waardoor een deel van het eiland zou overstromen'', aldus Bakker.

In de afgelopen twee maanden zijn dertig zinkstukken met een totale oppervlakte van meer dan 30.000 vierkante meter verzwaard met basaltstenen naar de bodem van de Waddenzee afgezakt. De zinkstukken zijn gemaakt van wilgentenen waartussen een kunststof doek is gespannen. Op deze manier worden de wanden van de geulen op hun plaats gehouden.

Procedé

Dit procedé is in de afgelopen eeuw meerdere malen toegepast, aanvankelijk werd gebruik gemaakt van een meer arbeidsintensieve werkwijze. "Op verstevigde gedeelten van de geulen functioneren zinkstukken nog steeds'', weet Bakker.

Rijkswaterstaat heeft voor het net afgeronde karwei 855.000 euro op tafel gelegd. Periodiek onderzoek boven en onder water moet uitwijzen wanneer opnieuw wordt ingegrepen. De inzet van zinkstukken vindt alleen plaats aan de Waddenzeekant, waar het land wordt beschermd door dijken. Volgens Bakker is de problematiek aan de westkant, waar brede stranden en duinen de Noordzee op afstand houden, heel anders. Vandaar dat Rijkswaterstaat zich daar van afwijkende methoden bedient. Hier worden zandsuppleties toegepast om de kust te beschermen en afkalvend strand te compenseren.

In 2006 gaat Rijkswaterstaat aan de slag bij Paal 15. Het strand wordt daar bij hoog water zo smal dat er amper ruimte is voor hulpverleningsvoertuigen. Het gaat om een suppletie van een miljoen kubieke meter zand.