Met een zeppelin hoog over de Waddenzee

Gepubliceerd op 28 april 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

ZWARTE HAAN - Oud-burgemeester Berend Jansma van Harlingen ziet brood in het exploiteren van een zeppelin voor rondvluchten boven de Waddenzee.

Plattelânsprojekten Noardwest-Fryslân vergaderde gisteravond in Zwarte Haan over mogelijke bestedingen voor de €800 miljoen van het Waddengas. Jansma presenteerde daar zijn zeppelinplan.

Hij kwam op het idee bij de Bodensee, tussen Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, waar toeristen per luchtschip boven het meer kunnen varen. ,,Dat kan tegen een redelijk betaalbaar tarief'', aldus Jansma. Het gaat om bedragen van tussen de €45 en €140, al naar gelang de vliegtijd.

De gepensioneerde burgervader maakte zelf zo'n vlucht. ,,Het is prachtig. De cabine is helemaal opengemaakt. Je hebt dus een prachtig uitzicht, niet zoals bij een vliegtuigraampje.'' De met het onbrandbare helium gevulde luchtschepen kunnen met een gangetje van 30 tot 100 kilometer per uur door het luchtruim varen.

,,Je kunt ook stilhangen in de lucht'', aldus Jansma. Omdat de sigaarvormige luchtschepen vrijwel geruisloos door de lucht suizen, lijken ze hem uitermate geschikt voor de wadden.

De onderneming ZLT Zeppelin Luftschifftechnik GmbH & Co KG in het Duitse Friederichshaven fabriceert zeppelins. ,,Je moet niet zo'n zeppelin gaan kopen'', stelt Jansma. ,,Daar zijn ze veel te kostbaar voor. Je zou zo'n ding moeten huren voor een week, veertien dagen, een maand.'' ,,Voor het aanmeren heb je alleen een landingsmast nodig'', vertelde Jansma. ,,Je zou zelfs op de eilanden kunnen landen.''