Zeilschip De Groene Vos gestokt op het wad

Gepubliceerd op 31 augustus 2005Aangemaakt door Dagblad vh Noorden (Jean-Paul Taffijn)

Alsof het erom gedaan is, ligt De Groene Vos op het wad bij Noordpolderzijl op houten paaltjes.

Noordpolderzijl

De zeilschouw liep vrijdagmiddag vast op het rijshout in een poging de haven van Noordpolderzijl te bereiken. Door slecht zicht, een harde wind en een stuurfout van schipper John Smal (60) uit Harderwijk was er geen redden meer aan. Waarschijnlijk is de waterstand pas zaterdag weer hoog genoeg om het schip vlot te trekken. "Wij voeren van Lauwersoog naar Noordpolderzijl. Ik oriënteerde me op het verkeerde baken, waardoor ik te laat rechtsaf sloeg", reageert Smal. In een poging de fout te herstellen stuurde de kapitein zijn schip verkeerd om en kwam op het rijshout terecht.

De reddingsboot kwam te laat om de Groene Vos te bevrijden. "Ons werd in eerste instantie verteld dat het water dinsdag weer hoog genoeg zou zijn. We hadden genoeg proviand, dus zijn we aan boord gebleven. Maandag bleek dat het wachten tot zaterdag zou duren."

John Smal en zijn vrouw Ellen (55) genoten van een zeilvakantie door Friesland en over het wad. Smal: "Ik vaar al vanaf mijn jeugd, maar met het wad heb ik nog niet veel ervaring."

Volgens woordvoerder Hans Beukema van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gebeurt dit soort ongelukken wel vaker. "Zeker in deze periode lopen meer schepen vast. Het is doodtij, dus de waterstand wordt steeds lager. Een stevige westenwind zou helpen, maar die wordt niet voorspeld."

Smal: "We werden een beetje plakkerig en het schip ligt wat schuin. Het is niet comfortabel om zo op een boot van 25 vierkante meter te blijven. We hebben waardevolle bezittingen in de haven afgegeven en zijn met de trein richting onze badkamer thuis vertrokken. Mijn vrouw blijft in Harderwijk. Ik kom vrijdag of zaterdag terug om het schip naar Lauwersoog of Noordpolderzijl te varen. Dan komt mijn vrouw ook en maken we de vakantie gewoon af."