Woede over uitgifte van mosselbanken

Gepubliceerd op 16 maart 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

Harlingen

Het ministerie van landbouw wil op de Waddenzee 242 hectare nieuwe percelen uitgeven aan mosselkwekers.

Dit tot grote ergernis van de garnalenvissers die hierdoor belangrijke visgebieden zullen verliezen. Ze dreigen iedere perceelsafbakening direct te verwijderen. De aanvraag voor nieuwe percelen is afkomstig van een groep mosselkwekers. Zij zijn ontevreden over een deel van de bestaande, in 1995 uitgeven mosselpercelen. De hoeveelheden mosselen geschikt voor consumptie vallen veel lager uit dan verwacht. Als compensatie voor de nieuwe gebieden willen de mosselkwekers in totaal 264 hectare afstoten. ,,We leveren per saldo 22 hectare in", aldus secretaris Henk van Geesbergen van de Producentenorganisatie van Nederlandse mosselcultuur.

Maar volgens voorzitter Albert Koornstra van de vissersvereniging Ons Belang in Harlingen winnen de garnalenvissers niets met de ingeleverde mosselkweekpercelen. ,,Wat hebben we aan drooggevallen zandplaten." Terwijl de beoogde nieuwe percelen ,,hele goede garnalenbestekken" hebben. Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond benadrukt dat de kwestie uiterst gevoelig ligt. ,,De gedachte heerst heel sterk dat na de Nederlandse Mededingingsautoriteit nu ook het ministerie hen wil tegenwerken."

Bij het voornemen om de gevraagde vergunning te verstrekken, baseert het ministerie zich op een positief advies van het Productschap Vis. Nooitgedagt stelt echter dat het advies gebonden is aan voorwaarden. Een daarvan is dat er overleg moet komen tussen de garnalenvissers en de mosselkwekers. In een brief aan het ministerie waarschuwt Nooitgedagt voor de gevolgen. ,,Als u de garnalenvissers niet serieus neemt, dan voorspellen wij grote moeilijkheden. Garnalenvissers maken zich nu al klaar om elke afbakening van een nieuw perceel ongedaan te maken."