Windmolens in Noordzee bij Ameland

Gepubliceerd op 9 mei 2005EnergieAangemaakt door Leeuwarder Courant

Twee bedrijven willen ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog zo'n honderd windmolens in de Noordzee plaatsen.

Het park van maximaal 50 vierkante kilometer is tussen de oostelijke en westelijke scheepvaartroutes gepland, op ruim 20 kilometer uit de kust. De turbines zullen niet vanaf de eilanden te zien zijn, stelt directeur Erwin Coolen van Raedthuys en Partners uit Enschede. Het gebied bij de twee eilanden is de enige plaats in het noordelijke Noordzeegebied waar van het ministerie van economische zaken windmolens mogen komen. Verder naar het noorden belemmert Defensie plaatsing, meer naar het westen of zuiden komen ze te dicht bij de kust, in het oosten begint het Duitse deel. Van de twee ondernemingen mag maar één het windmolenpark aanleggen. Het komende jaar moet uitwijzen wie de papieren het eerst voor elkaar heeft.

Behalve Raedthuys, 's lands grootste particuliere projectontwikkelaar op het gebied van windenergie, dingt Evelop uit Utrecht mee. Coolen verwacht dat het windmolenpark tussen de 200 tot 400 megawatt energie kan opwekken. De bouw zal zo'n €350 miljoen tot €800 miljoen vergen. Evelop werkt aan een plan van honderd windmolens die samen 300 tot 500 megawatt opleveren, aldus woordvoerster Ellen Hendrix.

Doorloopt een van de bedrijven succesvol de vergunningsprocedure, dan is het afwachten wanneer de windmolens zullen verrijzen. Langs de westkust van Nederland is een twintigtal parken mogelijk. Daarvoor zijn vijftig aanvragen ingediend. Coolen: ,,Het is nu een soort 'ratrace'.

Wie de papieren het eerst in orde heeft, kan op de meeste paarden wedden. Maar vergunningen is één, financiering is een tweede.'' Het geld is nog lang niet geregeld. Coolen verwacht dat er in 2010 in het Nederlandse deel van de Noordzee hooguit vijf van de twintig parken gerealiseerd zullen zijn.

Turbines boven Ameland en Schiermonnikoog zijn voor Coolen even aantrekkelijk als een opstelling langs de Noord- of Zuid-Hollandse kust. ,,Het windaanbod is hetzelfde.'' Bovendien komen de molens niet al te ver van de kust af. ,,Hoe verder weg, hoe moeilijker het te bekabelen is.'' Raedthuys dingt mee op zestien Noordzeelocaties, Evelop op elf.