Waterstanden Terschelling probleem

Gepubliceerd op 9 mei 2005LandbouwAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING Wetterskip Fryslân praat met ondernemers, boeren en natuurbeschermers over problemen met de waterhuishouding op Terschelling.

Het Waddeneiland kampt 's winters met te hoge en zomers met te lage grondwaterstanden. Overleg met vertegenwoordigers uit verschillende groeperingen moet meehelpen aan het vinden van oplossingen.

De belangen op het eiland botsen nogal eens. Campingeigenaren zijn bijvoorbeeld gebaat bij een lage waterstand, zodat kampeerders op hun terreinen droge voeten houden. Ook boeren kiezen voor een laag grondwaterpeil. Natuurbeschermingsorganisaties hebben het peil daarentegen liever iets hoger, omdat vogels en planten daarmee beter floreren.

Wetterskip Fryslân heeft beperkte mogelijkheden op Terschelling om de waterstanden te regelen. Op de wal kan bij grote droogte zoet water vanuit het IJsselmeer worden ingelaten. Op een eiland hebben de boezembeheerders die mogelijkheid niet.

Daardoor dreigen de duinen in de droge maanden te verdrogen en te verzilten. Wateroverschotten kunnen wel op de Waddenzee worden geloosd. Wetterskip Fryslân moet er wel voor zorgen dat er voldoende zoetwater overblijft. Volgende week donderdag overlegt het waterschap met een zogeheten klankbordgroep over de mogelijke maatregelen.