Waterschap wil grip op waterpeil Terschelling

Gepubliceerd op 23 mei 2005Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Leeuwarder Courant

TERSCHELLING

De waterbeheersing op Terschelling blijkt in de praktijk niet altijd overeen te komen met de gegevens over de natte en droge gebieden op het eiland.

Een van deze gevallen is het meertje Doodemanskisten op West-Terschelling. Volgens het grondwatermodel zou het water daar tot boven het maaiveld moeten staan. In werkelijkheid staat het veel lager.

Wetterskip Fryslân heeft onderzoek gedaan naar deze problemen en werkt nu aan oplossingen, samen met betrokken ondernemers, natuurorganisaties, recreatieondernemers en boeren. Maatregelen worden vermoedelijk in 2006 uitgevoerd.

Terschelling heeft een bijzondere waterhuishouding met alleen neerslag, verdamping en (zoute) kwel van grondwater. Het inlaten van zoet water, zoals dat op het vaste land gebeurt, is op een eiland niet mogelijk.

Daarnaast moet het teveel aan water worden geloosd op de Waddenzee, wat bij een ongunstig tij niet mogelijk is. Ook zijn de grondwaterstanden in de winter vaak te hoog en in de zomer te laag. In de duinen zorgt verdroging voor problemen.

Het waterschap inventariseerde ook de wensen en waar knelpunten liggen. Zo is geopperd het water langer vast te in de duinen en werd nadrukkelijk gewezen op het afwegen van belangen.