Waterpolitie Den helder blijft en breidt zelfs uit

Gepubliceerd op 31 maart 2005VeiligheidAangemaakt door Noordhollands dagblad

Den Helder - De Waterpolitie blijft definitief in Den Helder gevestigd. Dat heeft de leiding van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waaronder de politie valt, besloten. De dienst wordt in de marinestad zelfs fiks uitgebreid. In totaal komen er negen volledige banen bij. Ook wordt een extra patrouilleboot in Den Helder gestationeerd.

De positie van de waterpolitie in de marinestad stond ter discussie, vanwege een reorganisatie van de KLPD. Daarbij dreigde de Helderse post te sneuvelen en te verdwijnen richting Harlingen. Van daaruit zou dan het hele waddengebied worden bestreken. Dit plan leidde al snel tot protesten, zowel binnen de dienst zelf als van bij voorbeeld het stadsbestuur.

Opheffing van de Helderse post zou bij voorbeeld voor extra gevaar op zee zorgen, omdat de politieboten er vanuit Harlingen veel langer over zouden doen om het westelijk waddengebied te bereiken dan vanuit Den Helder. Dit zou met de toenemende recreatievaart onacceptabel zijn.

De minister van binnenlandse zaken, verantwoordelijk voor de waterpolitie, heeft oor gehad voor deze argumenten, zegt woordvoerder F. Zuiderhoek van de KLPD. Al speelden volgens hem toch vooral 'nationale belangen op grond van natuur- en natuurbescherming' een doorslaggevende rol. Hierbij valt te denken aan eventuele gaswinning op het Wad, waarbij de waterpolitie in de buurt moet zijn.

Terrorisme

Daarnaast is de politie te water onmisbaar in de strijd tegen het terrorisme en worden ook op de Noordzee steeds vaker criminele activiteiten gesignaleerd. Daarnaast vormt de zee een buitengrens van de Europese Unie en wil de waterpolitie ook 'wijkagent' op het wad zijn voor de kleinschalige recreatievaart. Voor al deze taken is een uitvalsbasis in Den Helder onmisbaar.

Daarom is besloten de post niet te sluiten, maar zelfs uit te breiden, zegt Zuiderhoek. ,,Want de huidige bezetting was te klein om al deze taken uit te voeren.'' Vandaar dat is besloten negen formatieplaatsen aan het bureau toe te voegen. ,,Nieuwe banen, die door instroom van buiten worden ingevuld. Dat kan door mensen zijn die nu nog op de opleiding zitten, of door mensen die bij andere korpsen werken.'' Wanneer de nieuwe agenten erbij komen is nog niet zeker. ,,Zo snel als het kan.''

Het in Den Helder stationeren van een nieuwe politieboot zal een stuk langer duren, weet Zuiderhoek. Het schip moet namelijk nieuw gebouwd worden. ,,Dat duurt dus wel even.'' Het gemeentebestuur is uitermate blij met het besluit om de waterpolitie in Den Helder te handhaven en zelfs uit te breiden. ,,Dit is ontzettend goed nieuws. Je kunt wel zeggen: het gaat maar om negen banen, maar het zijn er toch weer negen.''

De uitbreiding van de waterpolitie is ook goed voor het veiligheidscentrum voor zee, dat Den Helder graag in de stad wil vestigen, zegt Bais. ,,Maar zeker ook voor de natuur en het behoud van de wadden. Dit is ook goed voor Wieringen en Texel.'' Het gemeentebestuur heeft een nadrukkelijke rol gespeeld in het besluit van de minister, daarvan is Bais overtuigd. ,,Er is hier een duidelijke lobby op losgelaten. Dit is echt een Alle Hens-actie, die heeft gewerkt.''