Waddenzee aangemeld als werelderfgoed

Gepubliceerd op 3 november 2005InternationaalAangemaakt door Leeuwarder Courant

Nederland en Duitsland starten de procedure

Waddenzee aangemeld als werelderfgoed

SCHIERMONNIKOOG Nederland en Duitsland starten de procedure voor aanmelding van de Waddenzee als werelderfgoed. Denemarken doet vooralsnog niet mee. Dit land kan in een later stadium aansluiten. Ook is er nog een uitzondering voor de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Op hoog ambtelijk niveau is gisteren op de trilaterale Waddenconferentie op Schiermonnikoog overeenstemming bereikt over de nieuwe status van de Waddenzee. Vandaag zullen de bewindslieden dit besluit bekrachtigen.

Na vele jaren van voorbereiding en inspraakronden hebben Duitsland en Nederland nu de knoop doorgehakt. Aan het doorlopen van de aanmeldingsprocedure bij de Unesco zitten nog wel veel haken en ogen. Het kan jaren duren voor de Wad denzee werkelijk de status van werelderfgoed verwerft, zo is de verwachting.

De bij de Waddenzee betrokken natuurorganisaties zeggen in een gezamenlijke verklaring het te betreuren dat niet het hele gebied wordt aangemeld voor de status van werelderfgoed. Begrip voor de gedeeltelijke aanmelding heben ze wel, gezien het feit dat er al veertien jaar over de kwestie is gesproken en dat er toch eens spijkers met koppen moeten worden geslagen.

De visserijsector is kritischer. Woordvoerder Johan Nooitgedagt is bang dat de nieuwe status, ondanks toezeggingen van minister Veerman, in de toekomst toch tot verdere beperkingen zal leiden. Ook de gedeeltelijke aanmelding stuit op onbegrip bij de vissers. De aanwijzing moet worden gezien als een beloning voor goed beheer, stelt Nooitgedagt. ,,Dan kan het niet zo zijn dat de status wel aan het ene deel wordt toegekend en niet aan het andere deel dat toch op dezelfde manier wordt beheerd.''

Andere punten op de agenda van de regeringsconferentie leverden weinig verrassingen op. De concept-verklaring, zoals die op 29 september al verscheen, is zo goed als geheel overgenomen. Het betekent dat ondanks het voornemen om nieuwe windmolenparken in de Waddenzee tegen te houden, er toch molens verrijzen in de Noordzeekustzone, vlakbij de Waddenzee. Bezwaren van natuurorganisaties, uit het oogpunt van scheepvaartveiligheid, zijn door de bewindslieden niet gehonoreerd.

Het meest moeizaam verliepen gisteren de onderhandelingen over de voortzetting van het internationale Waddenzeeforum. In deze groep zitten afgevaardigden van zowel werkgeverorganisaties en de natuurbescherming als van de agrarische sector en recreatie. Onder leiding van de Friese commissaris der koningin Ed Nijpels zijn eerder dit jaar aanbevelingen gedaan voor een duurzame ontwikkeling van het waddengebied. Nijpels geeft overigens zijn voorzitterschap van het forum over aan een Duitse colle ga. De lof voor het werk van het forum is groot en voortzetting wordt van groot belang geacht, maar over de praktische uitvoering is lang gepraat. Heikel punt is de noodzaak van ambtelijke ondersteuning voor het forum. Over de verdeelsleutel van de kosten van zo'n secretariaat waren de meningen sterk verdeeld. Uiteindelijk zullen de deelnemende partijen zelf een bijdrage moeten leveren.

Een klas van de Stichtse Vrije School in Zeist presenteert haar beleidsadvies tijdens de internationale ministersconferentie over het waddengebied die vandaag op Schiermonnikoog wordt gehouden. De klas won het scholenproject over de toekomst van het waddengebied.