Waddenschilder op de bres voor het Wad

Gepubliceerd op 13 oktober 2005OverheidAangemaakt door Nieuwe Dockumer Courant

SCHIERMONNIKOOG - Geurt Busser heeft als mens en als waddenschilder een grote liefde voor de wadden. Omdat hij zich zorgen maakt over zijn geliefde wad heeft hij een manifest opgesteld.

Samen met gelijkdenkende bewoners van het waddengebied is hij een actie gestart: met hoeden op en spandoeken met de tekst 'Oneindig Wad' in de hand laten ze in de havens van het waddengebied weten dat het wad respect verdient.

De actie wordt gehouden op de vooravond van de trilaterale ministersconferentie over de Waddenzee, die 2 en 3 november op Schiermonnikoog wordt gehouden.

Voor en tijdens de conferentie zullen nog enkele acties volgen. Schepen, met in de mast of aan de reling een spandoek: ONEINDIG WAD, zullen in konvooi de boot begeleiden waarop de deelnemers aan de Trilaterale Waddenconferentie zitten.

Op 21 oktober opent Dorette Corbey (Europees parlement) een tentoonstelling Oneindig Wad, van Ben van Voorn (cartoons) en Geurt Busser in het provinciehuis Noord Holland in Haarlem. In de eerste week van november is de tentoonstelling Oneindig Wad te zien in fotogalerie Foppe (de voormalige SPAR) aan de Badweg op Schiermonnikoog. Behalve het werk van Geurt Busser zullen ook foto's van Foppe Peter Schut te bewonderen zijn.

Ter gelegenheid van de conferentie heeft Busser het volgende manifest opgesteld:

De Waddenzee is ons woon- en werkgebied.

We hebben respect, voor de zee en voor elkaar.

We wensen elkaar: 'Goede vaart, goede werkzaamheden, goede visserij, goede wacht'.

Als de week erop zit: 'Een goed weekend'.

We zwaaien naar elkaar van schip naar schip, zichtbaar tegen de lucht.

Ik neem mijn hoed af.

Wind en vloed, komen uit het westen en veroorzaken een drift naar het oosten. Ook de schade van bodemdaling en indijkingen trekt naar het oosten.

Volgens de bodemdalingstudie 2004 wordt deze schade dusdanig versmeerd dat gevolgen van bodemdaling niet meer te meten zijn.

De Duitse eilanden zijn in beton verankerd. De Eems is 'gesperrt'. Deze zogenaamd 'onmeetbare' schade kan niet verder en hoopt zich op in het mooiste, best beschermde deel, de oostelijke Waddenzee bij Rottum. Dat zien wij dagelijks.

Intussen wordt de opbrengst van het gas in het westen gretig verdeeld.Wij hoeven geen geld uit het Waddenfonds, of voorlichting van een Waddenacademie.

Welke ingreep precies welke schade veroorzaakt is voor ons niet van belang.

Van belang is dat iedere schadelijke handeling stopt!

Ameland is nu 30 centimeter gezakt, misschien herstelt zich dat. Maar dan moet wel onmiddellijk de gaskraan dicht bij Ameland! Geen verdere gaswinning en bodemdaling!

Het Wad zoals het nu is, daar moeten we het mee doen, daar leven en werken we. Op dezelfde manier als onze ouders en grootouders, soms met dezelfde schepen. Voor U is dat onderwerp van een conferentie, voor ons is het erfgoed!

Wij verdienen hier ons brood omringd door oneindige waarden van ons.

Ik vraag U, deelnemers aan de trilaterale ministersconferentie over de Waddenzee: Respect voor de Waddenzee.Stop gaswinning en bodemdaling. Dan neem ik ook voor u Mijn hoed af.