Waddenradio zendt uit van oud lichtschip

Gepubliceerd op 24 juni 2005OverigAangemaakt door Leeuwarder Courant

Radio Waddenzee heeft een oud Engels lichtschip gekocht.

HARLINGEN Radio Waddenzee heeft een oud Engels lichtschip gekocht. Het 36 meter lange schip wordt maandag in Harlingen verwacht. ,,We zochten een schip om van uit te zenden'', vertelt Sietse Brouwer van Radio Waddenzee. ,,Dan kun je aan een kotter of een coaster denken, maar daar zijn er al zoveel van.'' De Light Vessel 8 liep in 1948 van stapel en deed aanvankelijk dienst bij Kentish Knock, voor de Britse kust. Jarenlang bepaalden zeelieden hun koers op de 7,50 meter hoge vuurtoren aan boord. In 1975 werd het lichtschip afgedankt. De laatste jaren lag de LV 8 in de Rotterdamse Waalhaven.

De blikvanger krijgt straks eerst een plaatsje in de Buitenhaven van Harlingen. ,,We zijn bezig met vergunningen om het straks in de zomermaanden net buiten de haven op zee te laten liggen'', zegt Brouwer. Hij ziet de LV 8 als een grote marketingstunt.

,,We hebben voor onze zender maar een klein plaatsje aan boord nodig. De Maritieme Academie en het Korps Zeekadetten kunnen ook gebruik maken van het lichtschip. Het is heel geschikt voor directievergaderingen of als trainingscentrum. Op het helikopterdek kunnen zelfs bands optreden. Je zou het zo naar Oerol kunnen slepen.''