Waddenprovincies tevreden over eindrapport Wadden Sea Forum

Gepubliceerd op 14 februari 2005InternationaalAangemaakt door Stuurgroep Waddenprovincies

Persbericht 10 februari 2005

De drie Nederlandse Waddenprovincies zijn tevreden over het eindrapport van het internationale Wadden Sea Forum, dat vandaag in Leeuwarden werd aangeboden aan Minister Veerman, voorzitter van de Trilaterale Waddenzeesamenwerking tussen Denemarken, Duitsland en Nederland.

Met dit eindrapport start het Forum, dat onder voorzitterschap staat van Ed Nijpels, een nieuw offensief om welzijn en welvaart in het gehele gebied te vergroten. Deze ontwikkeling begint met het koesteren van het bijzondere ecologische karakter van het gebied, en opent van daaruit de poorten voor het bedrijfsleven. Economische groei biedt volgens het Wadden Sea Forum de beste kansen voor behoud en beheer van de natuurgebieden. Een gezamenlijke strategie van de drie landen moet vorm geven aan de ontwikkeling van het kustgebied.

Het eindrapport bevat veel ideeën en voorstellen voor de duurzame ontwikkeling van het internationale Waddenzeegebied. Om te voorkomen dat het daarbij blijft hebben de Nederlandse Waddenprovincies, bij monde van de Noord-Hollandse gedeputeerde Patrick Poelmann, voorgesteld om een actieplan te maken. Dit voorstel is door het Wadden Sea Forum overgenomen.

De Waddenprovincies hebben daarnaast aandacht gevraagd voor de problemen waarmee regionale havens als Den Helder en Harlingen te maken hebben. Zij vinden het vooral van belang dat alle Waddenzeehavens gelijkwaardig behandeld worden en in beginsel dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden krijgen. In het eindrapport van het Wadden Sea Forum wordt nu aan deze problematiek aandacht besteed. In aanvulling hierop hebben de Waddenprovincies vandaag voorgesteld om een kaart te wijzigen waarop, in 2001, de vaargeulen naar Den Helder en Harlingen zijn opgenomen als bijzonder gevoelig zeegebied (een zogeheten Particular Sensitive Sea Area, PSSA). Bij tal van andere Waddenzeehavens is dit namelijk niet gebeurd. Den Helder en Harlingen ervaren dit als een ongelijkwaardigheid die, mede op basis van het rapport van het Wadden Sea Forum, moet worden weggenomen. De Waddenprovincies hebben gevraagd om dit in het actieplan van het Wadden Sea Forum op te nemen.

Tenslotte hebben de Waddenprovincies gevraagd om in het actieplan aandacht te besteden aan Energy Valley, het noordelijk initiatief voor de ontwikkeling van duurzame energie, en het te ontwikkelen Centrum voor Veiligheid en Milieu op Zee te Den Helder.

Het actieplan van het Wadden Sea Forum is in de loop van dit jaar klaar. Het wordt betrokken bij de Trilaterale Regeringsconferentie over de Waddenzee op 3 november 2005 te Schiermonnikoog.