Waddenfonds: €300 miljoen extra

Gepubliceerd op 21 maart 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

Den Haag

Het rijksgeld voor het waddenfonds kan alsnog omhoog van 500 miljoen naar 800 miljoen euro.

Voorwaarde is wel dat dan ook de uitkoop van de kokkelvisserij ook met dat bedrag gebeurt. Met dat compromis willen de betrokken ministers de Tweede Kamer tegemoet komen, bevestigen bronnen in Den Haag.

Kabinet en Kamer strijden al enige maanden over de hoogte van het waddenfonds, dat bedoeld is voor investeringen in de waddennatuur en -economie voor de komende twintig jaar. Waar de regering wilde vasthouden aan B500 miljoen, pleit de Kamer voor een verhoging tot de 800 miljoen euro die de commissie-Meijer een jaar geleden adviseerde.

De kokkelsector viel tot nu toe buiten de projecten die geld uit het fonds moeten krijgen. De onderhandelingen over de vergoeding voor de sinds 1 januari verboden visserij lopen nog volgende maand. De verwachting is dat er tussen de 50 miljoen en 70 miljoen euro nodig.

De ministeries willen niet bevestigen dat de bewindslieden voor deze oplossing kiezen, aangezien de ministerraad nog mee instemmen moet. Bovendien zouden er meer voorwaarden circuleren om 800 miljoen euro te komen.