Waddenclub: Frisian Flag direct stoppen

Gepubliceerd op 28 september 2005Militaire activiteitenAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - De Waddenvereniging eist bij de Leeuwarder rechtbank onmiddellijke stopzetting van de militaire vliegoefening Frisian Flag.

Volgens directeur Hans Revier van de Waddenvereniging had defensie geen ongelukkiger tijdstip voor de internationale oefening kunnen kiezen. Juist nu bevindt de vogeltrek zich op een hoogtepunt. Volgens de natuurbeschermers staat de Europese Vogelrichtlijn het laagvliegen niet toe. Tot zondag vliegen 38 gevechtstoestellen uit Zweden, Finland, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland vanaf de vliegbasis Leeuwarden boven het Waddengebied. De minimale vlieghoogte is 150 meter.

Pas drie dagen voor aanvang van de grootscheepse oefening publiceerde het ministerie in de Staatscourant dat er tijdelijk bijzondere luchtverkeersgebieden zijn aangewezen voor het Waddengebied. In de eerste twee dagen zijn er al klachten uit de omgeving van Rottum en van de Vogelwerkgroep Leeuwarden binnengekomen, aldus Revier.

Beschermde vogels als de kanoetstrandloper, de zwarte ruiter, de steenloper en de lepelaar gebruiken het Wad in hun trek als tussenstop naar hun overwinteringgebieden. ,,Deze vogelsoorten zijn niet gewend aan het over razende militaire geweld en worden gemakkelijk verstoord'', aldus Revier.

,,Vooral op de Kop van de Afsluitdijk, de combinatie van zoet- en zoutwater, zitten momenteel heel veel vogels. Als die verschrikt opvliegen, gebruiken ze weer extra energie, die ze eigenlijk nodig hebben voor de trek. Gisteren zei ik nog gekscherend: de beste periode zou eigenlijk in de bouwvak zijn, want dan zitten er heel weinig vogels hier.''

Majoor Thea Koot zegt dat de luchtmacht voor eerdere edities van Frisian Flag ook geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet heeft aangevraagd. ,,De luchtmacht gaat ervan uit dat ze niet 'vergunningsplichtig' is. We zullen de rechtszaak afwachten.''