Waddenclub bepleit afsluiting deel Vliehors

Gepubliceerd op 23 februari 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Leeuwarder Courant

VLIELAND De Waddenvereniging vindt dat een deel van de Vliehors, waar veel onontplofte munitie ligt en waar bezoekers gevaar kunnen lopen, moet worden afgesloten.

De organisatie reageert hiermee op het ,,alarmerende'' bericht van de Explosieven Opruimingsdienst dat het militaire oefenterrein op Vlieland bezaaid ligt met achtergebleven bommen.

Er moet volledige openheid van zaken worden gegeven en de verschillende overheidsinstanties moeten onverwijld in actie komen, stelt de Waddenvereniging. De Vliehors moet zo snel mogelijk geheel worden gesaneerd. De situatie is niet alleen gevaarlijk voor mensen. De munitieresten logen langzaam uit, waardoor resten van zware metalen in het milieu terechtkomen, aldus de milieuorganisatie.

De onveilige situatie toont volgens de Waddenvereniging eens temeer aan dat militaire activiteiten in het waddengebied op gespannen voet staan met het natuurbeschermingsbeleid: ,,Dat betekent dat het militair gebruik van het natuurgebied bij de aanstaande behandeling van het Waddenzeebeleid in de Tweede Kamer ter discussie moet worden gesteld".