Wadbodem stijgt, ook na gaswinning

Gepubliceerd op 26 april 2005Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - De bodem van de Waddenzee stijgt. Waar de zeebodem door gaswinning in twintig jaar 4 centimeter gedaald zou moeten zijn, is deze licht omhoog gekomen, vermoedelijk door klimaatveranderingen.

De zeehonden- en vogelstand is toegenomen, terwijl het aantal vissen terugloopt, blijkt uit nieuw onderzoek van Alterra. De afname van de visstand lijkt mede veroorzaakt door het warmere zeewater. Staatssecretaris Pieter van Geel van milieu is verrast door de merkbare invloed van de klimaatverandering op de Waddenzee. Het maakt hem duidelijk dat er eens te meer reden is om de natuur in het Waddengebied te verbeteren, zei hij gisteren na een bijeenkomst van 55 waddendeskundigen op Terschelling. De bodemstijging is veroorzaakt door gewijzigde zeestromen die extra zand bij Texel naar binnen voeren.

Binnenkort zal iedereen via internet kunnen bijhouden hoe het gaat met de natuur in het gebied en wat voor effect de klimaatverandering en gaswinning hebben. Er worden continu gegevens verzameld. Aan de Amerikaanse oostkust zijn met zo'n systeem goede ervaringen opgedaan. Door alle gegevens van het Waddengebied meteen vrij te geven, zal er zo weinig mogelijk geheimzinnigheid zijn over de extra gaswinning waarmee de NAM in 2007 wil starten, aldus milieudeskundige Wouter van Dieren. De toename van het aantal vogels is te herleiden tot een betere bescherming van hun voedselgebieden. De zeehonden zijn beter bestand tegen ziektes.

Van alle kanten kreeg Van Geel te horen dat er een 'waddenformateur' moet komen. Die moet een businessplan opstellen om aan de hand daarvan de €800 miljoen uit het waddenfonds over projecten voor natuur en economie in het gebied te verdelen. Gebeurt dit niet dan dreigt het waddenbeleid opnieuw in bestuurlijke moerassen terecht te komen, aldus Van Dieren. Van Geel zal het advies in het kabinet bespreken.

De bewindsman was begin 2003 met een kleiner gezelschap ook op Terschelling om over het waddenbeleid te praten. Hij besefte toen dat het met de natuur slechter ging dan het kabinet aannam. Die bijeenkomst, op initiatief van Van Dieren, was aanleiding om de commissie-Meijer in te stellen. De club adviseerde een jaar later om de extra gaswinning toe te staan en met een deel van de opbrengst het gebied de komende twintig jaar te verbeteren.