Wad mag naar status van erfgoed
DEN HAAG - Nederland mag volgende week de eerste stap zetten om het Waddengebied voor te dragen voor een plaats op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Maar zodra blijkt dat de erkenning voor extra beperkingen in het gebied zorgt, trekt minister Cees Veerman van natuur de kandidatuur in, zo heeft hij gisteravond met de Tweede Kamer afgesproken. Deze 'fluwelen aanpak' zorgt ervoor dat de minister volgende week op een conferentie met Duitsland en Denemarken op Schiermonnikoog een afgang bespaard blijft. Lang is toegewerkt naar een compromis om voor het Waddengebied een nominatie voor de Unesco-lijst af te dwingen. Denemarken is dusdanig bewerkt dat dit land nu niet meedoet, maar zich later bij de andere twee aansluit.
Het was een fiasco geweest als de minister als initiatiefnemer zijn krabbel niet had mogen plaatsen. ,,Ik wil stappen zetten op Schiermonnikoog en ga er niet heen om anderhalve dag gezellig te doen.'' Veerman vindt de al jaren sluimerende weerstand vooral vreemd, omdat in zijn ogen de erfgoedstatus alleen een positief bedoeld etiket voor het natuurgebied is zonder verdere bijwerkingen.
De erkenning heeft geen wettelijke status. Wie een activiteit wil tegenhouden in het gebied kan dit wel doen op grond van Europese of nationale natuurregels maar niet met een beroep op het erfgoeddiploma. Veerman: ,,Ik daag anderen uit om het tegendeel te bewijzen.'' Hij verwacht juist positieve invloed op het toerisme. ,,Het is een gouden kans.''
Veerman stuitte in de Kamer echter op dezelfde vrees die leeft bij een deel van de bewoners, bedrijven en gemeenten in de Waddenregio. Die denken dat de erfgoedstatus het gebied wel degelijk verder op slot zet. Provincies en gemeenten heeft Veerman al toegezegd in een overeenkomst met alle handtekeningen eronder te beloven dat van extra belemmeringen absoluut geen sprake zal zijn.
Om CDA en VVD in de Kamer om te praten voegde Veerman er aan toe dat Nederland op elk moment de nominatie kan afbreken. Daarvoor is nog tijd genoeg, want het zal nog een jaar of vier duren voor een commissie van de Verenigde Naties over daadwerkelijke plaatsing op de lijst zal beslissen.
VVD'er Janneke Snijder sputterde samen met CDA'er Joop Atsma tegen. Aangezien verder alleen overtuigd voorstander Diederik Samsom (PvdA) bij het debat aanwezig was, viel er al geen meerderheid te vinden die Veerman kon tegenhouden. Diens partijgenoot Atsma dreigde een motie in te dienen.
De minister maakte duidelijk dat zijn geduld zo langzamerhand op raakt om zich als enige voor de erfgoedstatus in te zetten. ,,Ik krijg er een keer genoeg van. Tegen angst valt niet te prediken. Ik verdedig dit omdat het goed is voor het Noorden. Maar laat het Noorden zich nu maar een keer horen.''