Wad kan dicht voor lopers

Gepubliceerd op 20 mei 2005RecreatieAangemaakt door Friesch Dagblad

Den Haag – Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kan ongestoord bepalen of en welke delen van de Waddenzee hij gesloten verklaart.

Wadlopers kunnen niets beginnen als de minister hun favoriete loopgebied in het staatsnatuurmonument afsluit. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De hoogste bestuursrechtbank van Nederland bepaalde gisteren dat wadlopers geen recht van spreken hebben bij de aanwijzing van nieuwe gesloten gebieden in de Waddenzee. Aanleiding was een klacht van twee wadlopers, uit Utrecht en Ezinge.

De twee liepen al jaren in een gebied ten noorden van Groningen, totdat de minister besloot dit gebied gesloten te verklaren. Een bezwaar daartegen van de twee bij het ministerie zelf leverde hen niks op. Ook de Raad van State gaf de twee ongelijk: het feit dat ze jarenlang gebruik maakten van de Waddenzee om hun hobby uit te oefenen, maakt hen nog niet tot ‘belanghebbenden’ naar de letter van de wet.

Een geslotenverklaring houdt in dat iedereen, behalve ‘daartoe gerechtigden’, uit een bepaald gebied weg moeten blijven. "Uit niets is gebleken dat appellanten (de wadlopers dus, red.) gerechtigd zijn zich te bevinden in of op het een water dat deel uitmaakt van de (...) gesloten gebieden in de Waddenzee", aldus de Raad van State.

De wadloopsport is sowieso aan steeds meer beperkingen gebonden. Twee jaar geleden kwamen Groningen, Fryslân en Noord-Holland overeen dat groepstochten nog maar uit maximaal honderd personen mogen bestaan. Eerst was dat 140 personen.

Populair

Wadlopen is erg populair. Elk jaar bewandelen tienduizenden mensen de platen en banken van het wad. Om dreigende massaliteit van het wadlopen tegen te gaan, begonnen de wadlooporganisaties al in 1972 met het maken van onderlinge afspraken. In 1983 kwamen de provincies Fryslân en Groningen met regels. Noord-Holland nam die later over.

Erg populaire wadlooptochten zijn die naar de eilanden Ameland en Schiermonnikoog en naar Simonszand en Engelsmanplaat. Het reguliere wadloopseizoen loopt van begin mei tot eind september. Uit het Jaarboek Waddenzee van Rijkswaterstaat blijkt dat de animo voor het wadlopen de laatste jaren licht is afgenomen. Toch maken er jaarlijks nog meer dan dertigduizend mensen een wadlooptocht. Vooral bij personeelsverenigingen en scholen is het uitje erg populair.