VVD wil helderheid vogelrichtlijngebieden

Gepubliceerd op 12 september 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - heerst veel onduidelijkheid over de aanwijzing van vogel- en habitatrichtlijngebieden in Friesland.

Dit stelt de statenfractie van de VVD. De partij vraagt gedeputeerde staten om opheldering, nu de provincies op het punt staan met het kabinet te overleggen over de definitieve vaststelling van de gebieden.

In dit overleg zal ook worden besproken wat het doel is van de speciale bescherming. Daar moet bij de betrokken grondeigenaren meer helderheid over komen, stelt de VVD. ,,Voor de betreffende landeigenaar is het zeer belangrijk om precies te weten welk dier of plantje op welke wijze moet worden beschermd.''

Met enige scepsis vraagt de partij zich af of alle aangewezen gebieden zich wel werkelijk kwalificeren voor de Europese richtlijnen. Dat geldt vooral voor de vogelrichtlijn, waarvoor de gebieden al vijf jaar geleden zijn vastgesteld. De VVD stelt vast dat er steeds weer nieuwe gebieden bijkomen, zonder dat er andere afvallen. Dat leidt tot de vraag welke instantie eigenlijk de telgegevens bezit van de in de terreinen voorkomende planten en dieren.

De liberalen hebben verder hun twijfels bij het financiële aspect. Het opstellen van beheerplannen door gedeputeerde staten, in samenwerking met de landeigenaren, vraagt extra financiële inspanningen, stelt de statenfractie.