Vrijwilligers voor toezicht Boschplaat
Terschelling
Staatsbosbeheer is op zoek naar vrijwilligers die in de zomermaanden toezicht willen houden in het Terschellinger natuurgebied de Boschplaat.
De organisatie beschikt niet meer over genoeg geld om 24 uur per dag betaalde bewakers in te zetten, aldus woordvoerder Freek Zwart. Eerder al is op beperkte schaal met vrijwilligers gewerkt, maar er zijn nu meer nodig. Er worden "heel speciale mensen" gevraagd, zegt Zwart. Ze moeten goed tegen eenzaamheid kunnen, want ze zitten op een bewakingspost die 15 kilometer van de bewoonde wereld ligt. "En daar rijd je ook niet zomaar naar toe." Ze moeten ook goed met mensen kunnen omgaan en de bezoekers op diplomatieke wijze kunnen uitleggen wat wel en niet kan in het natuurgebied. Verder is een goede kennis van vogels en planten noodzakelijk.
De vrijwilligers worden bij toerbeurt ingezet, voor ononderbroken perioden van anderhalve dag tot twee dagen. Voor de rest van de tijd zullen ze zelf huisvesting op het eiland moeten vinden. Praktisch gezien is het daarom handig dat Terschellingers zich aanmelden, beaamt Zwart. Met een aantal is Staatsbosbeheer al in gesprek.
Wat bezoekersaantallen betreft is het een rustige tijd geweest op de Boschplaat, zo meldt het jaarverslag. Het aantal boten dat droogviel op de punt van het eiland liep fors terug. Dat had vermoedelijk met het slechte weer te maken. Aan natuurexcursies deden minder mensen mee. Dat lijkt volgens Zwart in het algemeen een tendens van de afgelopen jaren te zijn.
Druk was het wel op het Jan Thijssenduin, in het deel van het gebied waar in de voorzomer brand woedde. Het duin werd speciaal open gesteld voor mensen die de gevolgen van het vuur wilden bekijken. Het bleek een grote publiekstrekker. Dagelijks maakten honderden bezoekers een wandelingetje naar dit hooggelegen punt.