Vraag aan Lenie: Wilt u een zeehondje voor mij slachten?

Gepubliceerd op 30 maart 2005Natuur en LandschapAangemaakt door NDC, Dagblad van het Noorden,

Pieterburen/Eexterveenschekanaal - Beeldend kunstenaar en liefhebber van buitenissige hapjes Eduard Daams (61) uit Eexterveenschekanaal heeft zeehondenmoeder Lenie 't Hart een van de mafste verzoeken gedaan die zij ooit heeft gekregen.

Als u er te veel heeft, wilt u dan een zeehondje voor mij slachten, vraagt de Drent haar in een e-mail. Hij wil zijn dertigjarige huwelijksfeest in september vieren met 'een diner met zeehondenvlees'. De familie Daams haalde vaker de media met een voorkeur voor vreemd voedsel: gebakken wespen, pissebedden en ramskloten (door Eduard 'Drentse heideoesters' genoemd) staan soms op het menu. Daams ontkent met klem dat het gaat om een vroege 1 april-grap: "Ik wil nu een keer niet elke dag boerenkool eten." Hij is nieuwsgierig naar zeehondenvlees sinds een vriend het in een Canadees restaurant heeft geproefd. "Hij vindt het goddelijk, het smaakte naar meer", zegt Eduard Daams. Hij vindt er 'niets zieligs' aan een zeehondje te slachten. Een haas of ree vindt het toch ook niet leuk opgegeten te worden, redeneert hij. Als 't Hart zijn verzoek niet inwilligt, zoekt hij nog even verder. "Ik wil geen hond in de pot, maar 'Hannes'."

Zielig

Ze zijn bij de zeehondencrèche in Pieterburen vreemde reacties gewend, maar de vraag van Daams spant de kroon. Lenie 't Hart: "Dit is te gek voor woorden! Het is eigenlijk een beetje zielig dat deze meneer publiciteit wil over de rug van de zeehond. Als hij zeehond wil eten, moet hij in Groenland tussen de innuit gaan wonen. Die leven nog van de zeehond."