Vondst foetus in Amelander spitssnuitdolfijn uniek

Gepubliceerd op 14 april 2005OverigAangemaakt door Leeuwarder Courant

Ameland - Bij de sectie van de naar schatting vijf jaar oude vrouwtjes spitssnuitdolfijn, gistermorgen op het strand van Ameland, is een foetus van enkele maanden tevoorschijn gekomen.

De dolfijn (Mesoplodon Densirostris) spoelde eergisteren aan op het Noordzeestrand van Ameland.

Van de voortplanting bij spitssnuitdolfijnen is tot nu toe niets bekend. ,,Wetenschappelijk staan wij dan ook te juichen'', aldus Chris Smeenk, conservator zoogdieren van het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. Samen met patholoog Thijs Kuiken van de Erasmusuniversiteit, Jan Kienstra en Johan Krol van het natuurcentrum op Ameland hebben zij de dolfijn ontleed.

Bij de sectie in de komende dagen gaat de bijzondere belangstelling uit naar het gehoororgaan en de hersenen van het beest. Spitssnuitdolfijnen zijn uiterst gevoelig voor akoestische signalen. Naturalis wil met een mri-scan uitzoeken of so- nargolven gehoorbeschadigingen en mogelijk hersenbloedingen hebben veroorzaakt.

Daardoor zou het beest gedesoriënteerd geraakt kunnen zijn en naar de Noordzee zijn afgedwaald. ,,Bewezen is dat sonargolven bij de Bahama's, Griekenland, de Canarische Eilanden en de Azoren gehoor en hersenen van spitssnuitdolfijnen hebben beschadigd.''

De Densirostris wordt ook wel de spitssnuitdolfijn van Blainville genoemd. Deze Fransman beschreef als eerste de dolfijn in 1817.