Vlieland kritiseert aanpak nieuwe agenten van de wal

Gepubliceerd op 26 juli 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

Vlieland - Alle fracties in de Vlielanders gemeenteraad hebben gisteravond het functioneren van de nieuwe politiemensen scherp veroordeeld.

Sinds het voltallige eilander politieteam door de korpsleiding naar elders is overgeplaatst, nemen agenten van de wal de honneurs waar. Dat kan veel beter, vinden de eilander politici.

In plaats van nachtelijk lawaai en vechtpartijtjes aan te pakken, controleren de geüniformeerde invallers op autogordels en kinderzitjes. Van de algemene plaatselijke verordening weten ze niks, zodat automobilisten ongestoord door de Dorpsstraat kunnen rijden. In de ogen van VVD'er Dick Visser zijn de nieuwe agenten ,,eerder belastinginners dan ordebewaarders''.

,,Te gek om los te lopen'', beaamde fractiegenoot Arnold Kriesch. ,,Eerst hebben ze onze politie weggestuurd en wat krijgen we terug? Het lijkt nergens op. Het is er zeker veel slechter op geworden." PvdA'er Wim Gieles hoorde tot zijn verbazing dat de politie pas sinds vrijdag nachtdiensten draait. ,,'s Morgens om negen uur zit de voltallige groep op het bureau en zijn ze fit. Wat heeft dat nou voor zin?"

,,Ik wil weten hoe een en ander geregeld is, want aan de geluidsoverlast in de nachtelijke uren en de verschillende vechtpartijen moet een eind komen'', aldus Gieles. ,,Ik heb al twee keer contact met de politie gehad, maar met weinig resultaat'', verzuchtte wethouder Fré Westers. ,,Het enige wat overblijft, is een grote irritatie."

Politiewoordvoerder Robert Rambonnet snapt de commotie niet zo goed. ,,We hebben vorig jaar op precies dezelfde wijze diensten gedraaid. In het toeristenseizoen draaien we in de weekeinden met twee agenten overdag en twee 's nachts. Daar zijn we nu vrijdag mee begonnen.'' Gieles: ,,Dat is drie weken te laat. Het seizoen is al op 1 juli begonnen.''

Rambonnet geeft toe dat het politiewerk met tijdelijke krachten minder vlot kan verlopen. ,,Vaste agenten kennen de eilanders goed en weten bij een melding vaak al waar het om gaat. Nu, met de gedetacheerden, gaat alles via de meldkamer. Daar nemen ze de beslissingen.'' De politiewoordvoerder meldt dat Vlieland in oktober weer vaste politiekrachten krijgt.