Vliegoefening mag doorgaan; Waddenvereniging ziet toch winst

Gepubliceerd op 4 oktober 2005Aangemaakt door Waddenvereniging

Harlingen

De Waddenvereniging is weliswaar teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden dat de komende week de militaire vliegoefening, Frisian Flag, boven het waddengebied door mag gaan, maar ziet voor de langere termijn ook winst.

Het positieve aan de uitspraak is dat de rechter duidelijk heeft gesteld dat militaire oefeningen in de toekomst moeten worden onderworpen aan een passende beoordeling conform de Habitatrichtlijn. Op grond van deze uitspraak zal Defensie in het kader van de nieuwe Natuurbeschermingswet een vergunning moeten aanvragen voor alle militaire oefeningen in het Waddengebied.

Dit standpunt wordt nogmaals benadrukt in een recente uitspraak van het ministerie van LNV naar aanleiding van bezwaren van o.a. de Waddenvereniging tegen de uitbreiding van de vliegactiviteiten rond het vliegveld de Kooy bij Den Helder.

Het ontbreken van een passende beoordeling waarbij de effecten van de activiteiten op de natuurwaarden beoordeeld worden, was aanleiding om bij de rechtbank Leeuwarden een onmiddellijk verbod van de oefening Frisian Flag te vragen. Laagvliegoefeningen boven het waddengebied tijdens het hoogtepunt van de vogeltrek veroorzaken volgens de Waddenvereniging onherstelbare schade. De rechter deelt deze mening, maar spreekt geen verbod uit onder verwijzing naar de beperkte duur van de oefening en het geringe aantal vluchten op lage hoogte.

De rechter is wel van oordeel dat deze oefening moet worden aangemerkt als plan of project in de zin van de Habitatrichtlijn. Volgens de Waddenvereniging betekent dit dat het ministerie van Defensie voor alle militaire activiteiten in het waddengebied een passende beoordeling moet uitvoeren. Uit deze beoordeling blijkt of er wel of geen schade wordt veroorzaakt aan de natuur van de Waddenzee. Bovendien moet op grond van de nieuwe Natuurbeschermingswet een vergunning worden aangevraagd, ook voor oefeningen die al jaarlijks plaatsvinden.

De Waddenvereniging zal binnenkort op grond van de twee bovengenoemde uitspraken een dringend verzoek bij de ministers van LNV en Defensie neerleggen om alle militaire activiteiten in het waddengebied aan een passende beoordeling te onderwerpen. Dit betreft o.a. de reguliere vlieg- en schietoefeningen boven de Vliehors, de vlieg- en schietoefeningen boven de Marnewaard en de amfibische oefeningen op de zuidpunt van Texel.