Visverlies gevreesd bij extra spui in Afsluitdijk

Gepubliceerd op 17 juni 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

MAKKUM Makkumer vissermannen vrezen voor nieuwe vangstverliezen als begin 2013 de nieuwe extra spuisluis bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk af is.

Bij harde wind uit de verkeerde hoek konden wel eens veel zoetwatervissen uit het IJsselmeer in de zoute Waddenzee belanden en ten prooi vallen aan vogels.

De vissers uitten hun zorg gisteravond tijdens een inspraakavond, georganiseerd door Rijkswaterstaat IJsselmeergebied in hotel De Vigilante in Makkum. De dienst deed uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van de derde spui, die de twee 73 jaar oude complexen bij Kornwerderzand en Den Oever zal bijstaan. De nieuwkomer past het best in de 'knik' in de dijk bij Kornwerderzand. De zeker €110 miljoen kostende installatie is - vanwege de verwachte zeespiegelstijging en toename van neerslag - noodzakelijk voor verbeterde waterafvoer uit het IJsselmeer. Onderdeel van het plan is overigens ook een vispassage, die intrek vanuit zee moet bevorderen.

De Nederlandse Vissersbond heeft Rijkswaterstaat gevraagd om een aparte rapportage op de effecten van de spui op de uitspoeling van vissen. Volgens de projectleider van de rijksdienst is dit inderdaad verstandig. Hij wil met vissers uit het gebied gaan praten hierover. Het idee om in plaats van een spuisluis een nieuwe schutsluis te bouwen, met voordelen voor zowel visserij als de scheepvaart, verwijst Rijkswaterstaat wegens veel te hoge kosten naar de prullenmand.

Op voorhand verwachten de waterbouwkundigen weinig problemen voor de vissers. Bij een derde 'gat' in de Afsluitdijk stroomt doorgaans niet veel meer water de Waddenzee in: de spui is er alleen om te hoge peilen te voorkomen.