Verzoening eilanden en Staatsbosbeheer

Gepubliceerd op 10 februari 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

Leeuwarden

Staatsbosbeheer (SBB) en de gemeenten Vlieland en Terschelling werken aan hechtere banden. De eilandbesturen vuurden het afgelopen jaar stevige kritiek af op de beheersorganisatie.

De eigen maatstaven van SBB botsen vaak met het gemeentebeleid.

Een geïrriteerde burgemeester Jurrit Visser van Terschelling noemde de organisatie in december ,,vlees noch vis'': SBB speelt volgens hem afwisselend de rol van bedrijf of overheidsorganisatie, wat maar het beste uitkomt. Gedeputeerde Anita Andriesen heeft de verhitte partijen rond de tafel gebracht.

Vlieland en Terschelling hebben nu toegezegd SBB in een vroeg stadium bij de planvorming te betrekken. Andersom belooft Staatsbosbeheer de gemeenten te zullen inlichten over haar beheerplannen voor Vlieland en Terschelling.

De burger moet zo beter zicht krijgen op de verhoudingen en rechten op de eilanden. De grond is er voor het grootste deel eigendom van SBB. Die positie geeft de organisatie de gelegenheid om bouwplannen voor vakantiehuizen en hotels te dwarsbomen.

De verschillende partijen erkennen dat de organisatie daarbij in haar recht staat. Directeur Cees Vriesman van SBB heeft nu toegezegd dat zijn organisatie in ,,redelijkheid en billijkheid'' van dat recht gebruik zal maken.