Verzet tegen riante claim kokkelsector

Gepubliceerd op 26 augustus 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

DEN HAAG

De kokkelvisserij dient na het verbod om op de Waddenzee te vissen geen schadevergoeding van €94,5 miljoen te krijgen.

De sector moet juist betalen. De berekeningen waarop een adviescommissie de schadeclaim heeft gebaseerd gaat van veel te optimistische kokkelaantallen uit. De overheid zou alleen €7,5 miljoen moeten uittrekken voor een sociaal plan voor de 133 werkloze vissers.

Dit stelt de actiegroep Wilde Kokkels in een reactie op het rapport dat drie adviseurs op verzoek van landbouwminister Cees Veerman hebben gemaakt. De bewindsman moet nog beslissen of hij het advies volgt en €94,5 miljoen gaat uitkeren. Van dat bedrag is €9,5 miljoen voor de vissers nodig. De rest is bestemd voor de grote bedrijven die de vergunningen bezitten. De visserij is vanwege schade aan de natuur sinds dit jaar verboden.

Als de commissie de juiste kokkelaantallen van de afgelopen jaren had gehanteerd was de voorgestelde tegemoetkoming €71 miljoen lager uitgevallen, berekenen de Wilde Kokkels. Maar zelfs het restant van de voorgestelde compensatie gunt de actiegroep de grote bedrijven niet.

Er is sinds 1999 onterecht gevist aangezien de Raad van State de vergunningen daarvoor vanwege mogelijke natuurschade vorig jaar alsnog vernietigde. Daardoor hebben de bedrijven jarenlang onterecht winst gemaakt en zouden ze dit geld volgens de actiegroep in het Waddenfonds moeten storten. De adviescommissie stelt juist voor de schadeloosstelling uit het Waddenfonds te financieren.

De Wilde Kokkels wijze er op dat de regeling die voor de kokkelsector in de maak is, veel royaler is dan die voor IJsselmeer- en Noordzeevissers en dat Europa deze kan aanmerken als niet toegestane staatssteun.