Veerboten Doeksen mijden Schuitengat

Gepubliceerd op 23 augustus 2005Verkeer en VervoerAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - Rederij Doeksen vaart voorlopig niet meer door het Schuitengat tussen Vlieland en Terschelling.

Dat heeft de rederij besloten nadat zaterdag de nieuwe vrachtveerboot Noord-Nederland vastliep op een zandbank die het Schuitengat was 'binnengewandeld'. De betonning was daar nog niet op aangepast.

Zowel de Noord-Nederland als de snelboot Koegelwieck maken rond hoogwater gebruik van de ondiepe en smalle vaargeul. ,,De alternatieve route is iets korter en het scheelt wat brandstof, maar dat weegt niet op tegen de risico's van vastlopen. Voorlopig is het devies: wegblijven uit het Schuitengat totdat de situatie is geactualiseerd", stelt Kees Eeltink, hoofdoperationele zaken van de rederij.

Mede onder invloed van de stroom, die ter plaatse dwars door het vaarwaterloopt, is de catamaran op de bank gezet. ,,We hebben ons laten verrassen", erkent Eeltink.

Doeksen legt de schuld echter niet bij de betonningsdienst maar steekt de hand in eigen boezem. ,,De bemanning had alerter moeten wezen", zegt Eeltink. ,,Er is onvoldoende rekening gehouden met deze reeds langer durende situatie. Bovendien waarschuwt de Brandaris in de scheepvaartberichten via de marifoon regelmatig voor de ondiepte en adviseert de zuidkant van het vaarwater aan te houden."