Uitbreiding strandrijden van de baan

Gepubliceerd op 24 augustus 2005WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - De gemeenteraad van Terschelling is gisteravond teruggekomen op zijn besluit om het strandrijden uit te breiden.

Alles blijft bij het oude: automobilisten mogen alleen van 1 november tot 1 april een ritje langs de vloedlijn maken. De raad besloot begin juli dat de strandrijders ook in april, september en oktober 's avonds en 's nachts op het strand mogen komen. Het voorstel kwam destijds van het CDA; de VVD sloot zich daarbij aan. PvdA en Plaatselijk Belang waren tegen.

Burgemeester Jurrit Visser vroeg de raad gisteravond het besluit te heroverwegen, omdat hij betwijfelde af de raadsleden de consequenties van hun besluit overzagen. Visser verwachtte problemen met de natuurbeheerders en vroeg zich af of de veiligheid niet in het geding zou komen. Daarmee zou het hele strandrijden onder druk komen te staan.

Marius Pals (VVD) constateerde dat het raadsbesluit geen draagvlak onder de bevolking heeft. ,,Wij stemden eerder in vanuit de liberale filosofie dat de burger zoveel als mogelijk datgene moet kunnen doen wat hij zou willen", verklaarde hij. De verschillende strandgebruikers zouden, ook als de periode verlengd werd, geen hinder van elkaar hebben, was zijn redenering.

Hendrik Klaas van der Wielen verklaarde dat het CDA vooral beoogd had om in de zomermaanden soepel om te gaan met bijzondere aanvragen. Hij doelde daarmee op strandtochtjes voor invaliden, de bewoners van de het verzorgingshuis en de leerlingen van de eilander scholen. Visser zegde toe bijzondere aanvragen van geval tot geval te zullen bekijken.

Van der Wielen haalde wel uit naar Staatsbosbeheer. De natuurbeheerder zou zich hebben opgesteld als een dreinend kind, van wie een snoepje werd afgepakt. Het raadslid hekelde de bliksemenquête van Staatsbosbeheer onder strandbezoekers. ,,Een goed gebronsde vogelwachter lokt niets vermoedende badgasten en eilander dames met een bak koffie, suikerbrood en een gelikt verhaal om ze vervolgens te laten tekenen tegen het strandrijden. De score is 91 procent."

Freek Zwart van Staatsbosbeheer: ,,Van de 369 ondervraagden keurde 91 procent het raadsbesluit weliswaar af, maar 43 procent van hen nuanceerde dit. Daaruit blijkt dat 50 procent uiterst kritisch is over gemotoriseerd verkeer op het strand."