Toeristensector stuurt premier boze ansicht

Gepubliceerd op 28 juni 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

Driebergen - De Nederlandse toeristensector komt vrijdag massaal in actie tegen de toeristenbelasting. Die rijst de pan uit, vindt de Recron, die tweeduizend ondernemers vertegenwoordigt in Nederland.

De Recron vindt dat de belasting door steeds meer gemeenten als melkkoe wordt gebruikt. Vroeger praatte je nog over een kwartje per overnachting, herinnert directeur Tim Bolweg zich. ,,Nu is €1 per overnachting al niet extreem meer.''

Ook in Friesland stijgen de tarieven fors. Gaasterlân-Sleat en Nijefurd zijn met €1 de duurste Friese gemeenten. In Balk was dit jaar bijna sprake van een verdubbeling ten opzichte van de €0,55 die er gold tot vorig seizoen. Een andere dure gemeenten is Terschelling (€0,78).

De Recron heeft tweehonderdduizend ansichtkaarten laten drukken die vanaf vrijdag bij de recepties van de ondernemers liggen. Ze zijn geadresseerd aan premier Balkenende. 'Groeten uit het belastingparadijs Nederland' staat erop. En: 'Bespaar ons de toeristenbelasting'.

De organisatie hoopt dat toeristen de kaarten massaal invullen en opsturen. Op de tweede dinsdag in september worden de postzakken aan de premier overhandigd.

Het is een uiterste poging om het tij te keren, zegt Bolweg. De sector probeert al maanden tevergeefs de Tweede Kamer te overtuigen van de onredelijke stijging van de toeristenbelasting in Nederland.

Zo wil de Recron de tarieven binden aan een maximum van 4 procent van de totale overnachtingprijs. Bolweg: ,,Er zijn gemeenten waar dat oploopt tot 20 procent. Als je een gezin hebt met kinderen, tikt dat wel aan.''