Toenadering tot NAM splijt Waddenclub

Gepubliceerd op 13 januari 2005EnergieAangemaakt door DvhN (Willem Dekker)

Onder de leden van de Waddenvereniging is grote onrust ontstaan over het voornemen van de leiding om met de NAM te gaan praten over voorwaarden voor de gaswinning in de Waddenzee. Voorzitter Leendert Bikker en directeur Hans Revier zijn daartoe bereid om nog enige invloed te kunnen uitoefenen.

Bikker zegt dat sinds november, toen de Tweede Ka mer zich uitsprak voor gaswinning, een andere situatie is ontstaan. "Ik kan wachten op de vergunning en naar de rechter stappen of we kunnen proberen er samen uit te komen". De leiding van de Waddenvereniging kiest voor het laatste. "We willen toezicht houden op wat er gebeurt. Komen we er niet uit dan kunnen we alsnog naar de rechter stappen."

Attie Bos uit Houwerzijl, fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Groningen organiseerde vorig najaar een fakkelactie lang de Waddenkust tegen de gasboring. "Toen hebben de voorzitter en de directeur zich tegen gaswinning uitgesproken. Ze zijn aan het sjoemelen. Dan vragen ze zich ook nog af waarom er zoveel leden bedanken." Bos vreest voor een afsplitsing binnen de vereniging. Wietske Jonker uit Vries betitelt Bikker van Waddenzeegasfraude. Ze beraadt zich op juridische stappen. "Vorig jaar is op de jaarvergadering van de Waddenvereniging een motie tegen gaswinning aangenomen. Die wordt nu zo terzijde geschoven."