Texel Europees platform Natuur zonder Drempels

Gepubliceerd op 7 maart 2005RecreatieAangemaakt door Staatsbosbeheer

Texel is van 9 – 13 maart het Europese platform voor de kennisuitwisseling over de mogelijkheden om de natuur toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

Staatsbosbeheer organiseert via Eurosite (een samenwerkingsverband van Europese natuurbeheerders) een workshop Nature for All. Texel is uitgekozen omdat Staatsbosbeheer hier relatief veel gedaan heeft aan het verwijderen van niet natuurlijke drempels die de toegang voor mensen met een handicap bemoeilijken. Zo is recent de overgang van Zanddijk naar De Slufter aan het einde van de Slufterweg dankzij veel subsidies beter toegankelijk gemaakt. Naast fysieke toegankelijkheid komen ook de mogelijkheden om de natuur te beleven aan de orde, via b.v. aangepaste excursies.

18 mensen uit Griekenland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, Ierland, Letland en Nederland vertellen elkaar tijdens de bijeenkomst over hun ervaringen met het verbeteren van de toegankelijkheid van natuurgebieden. Ook wordt geprobeerd om samen ideeën te ontwikkelen om meer drempels te slechten. Zo zal er nagedacht worden over het afstemmen van de mogelijkheden waarop mensen informatie kunnen vinden over de mate van toegankelijkheid van een te bezoeken gebied. Weten wat je te wachten staat is een belangrijk hulpmiddel om te kunnen bepalen of een bezoek aan een gebied mogelijk is.