Terschellingers vechten verbod strandrijden aan
WEST-TERSCHELLING - De Terschellingers Bert en Chris Scheepstra van het bedrijf Westbank willen tot 1 november 2006 onbeperkt met hun strandbus op het Noordzeestrand rijden.
De gemeente heeft hen een vergunning gegeven, stellen zij. Dat daarbij een fout is gemaakt - in de ontheffing stond het jaar 2006 vermeld, terwijl het 2005 moest zijn - daaraan hebben vader en zoon geen boodschap.
Eens gegeven blijft gegeven, redeneren zij. In een brief aan burgemeester en wethouders schrijven ze: ,,Een burger mag vertrouwen op de juistheid van officiële stukken.'' De gemeente trok echter de vergunning in en verving die door een nieuwe. Daarmee was de fout hersteld, maar bleef er van de ontheffing niets over. Gisteren werd Westbank door de gemeentelijke commissie beroep en bezwaar gehoord.
De Scheepstra's mochten bij wijze van proef in de herfstvakantie op het strand rijden. ,,Een proef van twee weekjes hoort tot de categorie dwaasheid en onnozelheid'', vindt Bert Scheepstra. Aan de gewraakte vergunningverlening ging een lange juridische strijd vooraf.
Westbank vraagt sinds 2002 toestemming om buiten het strandrijseizoen van 1 november tot 1 april gemotoriseerde excursies te mogen uitvoeren. Het bedrijf denkt in een toeristische behoefte te voorzien en wordt daarin gesteund door de ondernemersvereniging en de VVV. Ook op de andere waddeneilanden zijn dergelijke tochten een succes.
De gemeenteraad wilde echter eerst het algehele gebruik van het strand tegen het licht houden. In juli 2005 werd uiteindelijk de strandnotitie aangenomen. Voor Westbank pakte dat goed uit: de raad gaf het bedrijf toestemming het hele jaar door met de strandbus te rijden. Een dag later draaide burgemeester Visser die beslissing terug; de gemeenteraad was buiten zijn boekje gegaan. Het college kreeg de opdracht voor een proefproject met de strandbus, om onder meer de veiligheidsaspecten in beeld te brengen.
Burgemeester Visser betreurde gistermiddag de fout, maar vond dat Scheepstra er geen rechten aan kan ontlenen. ,,Tijdens het gesprek is nadrukkelijk gesproken over twee weken. Een man een man, een woord een woord. Het kán voor Scheepstra geen verrassing zijn geweest."
Naast de gemeentelijke vergunning had Westbank een private vergunning nodig van Staatsbosbeheer (SBB), die grote delen strand in eigendom heeft. Volgens Bert Scheepstra is hem die telefonisch toegezegd. Freek Zwart van SBB zegt echter: ,,Ik weet voor 200 procent zeker dat dit nooit zo is gezegd. Die toezegging had betrekking op de periode 1 november tot 1 april."
Toen Scheepstra per 15 oktober op het strand ging rijden, gingen er bij Staatsbosbeheer alarmbellen rinkelen. Op 28 oktober verzocht de natuurbeheerder Westbank dringend te stoppen. Het bedrijf moest daardoor twintig excursies afzeggen. Scheepstra verwijt de gemeente dat die onder één hoedje speelt met SBB, omdat de verbeterde ontheffing en de brief van de natuurbeheerder bijna gelijktijdig arriveerden. ,,Wij voelen ons gemanipuleerd", aldus Bert Scheepstra.