Terschelling stoot onderhoud af

Gepubliceerd op 23 mei 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING

Terschelling wil een deel van het onderhoud van de gemeentelijke gebouwen onderbrengen bij de woningstichting Pierre Louis.

Tegelijkertijd zullen medewerkers van de gemeente werk uitvoeren voor het woonbedrijf. Het 'polen' van personeel is onderdeel van het bezuinigingsbeleid binnen de gemeentelijke organisatie, dat burgemeester en wethouders vorig jaar hebben ingezet.

In de voorjaarsnota 2004 kondigden b. en w. een jaarlijkse besparing van € 450.000 binnen het eigen apparaat aan. Door het personeel efficiënter te laten functioneren, taken af te afstoten en meer samen te werken met andere gemeenten is het afgelopen jaar € 150.000 verdiend. Dit jaar moet dat weer gebeuren. Door het niet invullen van vacatures en het herschikken van taken, lijkt dat te lukken, kondigde wethouder Wiebe de Haan gistermiddag aan bij de presentatie van de nieuwe voorjaarsnota.

Tot de herschikking van taken hoort ook het afstoten van het gemeentelijk woningbezit. Daarmee wordt €25.000 aan onderhoudskosten bespaard. Het uitwisselen van personeel moet extra voordeel opleveren.Het inkoopbeleid moet zakelijker volgens wethouder De Haan. "We kopen maar, onderhandelen nauwelijks." Efficiency bij aankoop van software, bij de aanbesteding van het onderhoud van de wegen, bij het inhuren van adviesbureaus, kan € 87.5000 opleveren, heeft het college becijferd. De eilanden zouden bijvoorbeeld gezamenlijk offertes kunnen aanvragen.

Ondanks de bezuinigingen gaan de plannen voor een nieuw gemeentehuis en de geclusterde nieuwbouw van bibliotheek, dorpshuis en jeugdhonk in Midsland door. Op langere termijn staat de nieuwbouw van de christelijke basisschool op West-Terschelling op het programma. Het onderhoud van het zwembad gaat veel kosten. Het college wil die gaan betalen uit de toeristenbelasting. In het 2006 wordt een nieuw systeem van inning ingevoerd. Daarmee wordt extra geld binnengehaald.