Terschelling sputtert over deal rijkshaven

Gepubliceerd op 2 juni 2005Verkeer en VervoerAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - Na Vlieland sputtert nu ook Terschelling tegen bij de overdracht van de bezittingen van Rijkswaterstaat.

De Terschellinger gemeenteraad is er niet zeker van of de aangeboden bruidsschat bij de overname van de rijkshaven wel voldoende is. De VVD wil dat de overeenkomst opnieuw wordt bekeken.

De partij neemt het burgemeester en wethouders kwalijk dat die zich bij de onderhandelingen door slechts één externe deskundige heeft laten adviseren. ,,En ook nog door een eenmansbedrijf'', zegt fractievoorzitter Marius Pals.

Rijkswaterstaat heeft met het college een overeenkomst gesloten over de overname van de rijkshaven. Terschelling krijgt behalve de haven, terreinen en gebouwen, ook een bedrag van €5,8 miljoen. Daarvan moeten het baggerwerk en het onderhoud aan steigers, damwanden en kades voor de komende dertig tot veertig jaar worden bekostigd.

Het CDA is voor de deal. PvdA en Plaatselijk Belang zijn sceptisch, evenals de VVD. Volgens Marius Pals moet de afkoopsom zeker €10 miljoen bedragen, gezien de matige staat van onderhoud van de haven.

Voordat de raad met het contract instemt, moeten de berekeningen en de belangrijkste risico's van achterstallig onderhoud opnieuw worden doorberekend, zo eisen de fracties.

Wethouder Klaas van Urk vindt dat de risico's voldoende zijn ingeschat. In tegenstelling tot die op het buureiland Vlieland, zijn de Terschellinger raadsfracties wel uitvoerig ingelicht over de deal.