Terschelling levert gevarieerde menukaart op

Gepubliceerd op 5 september 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant (Renske Gorter)

West-Terschelling

Het wad en het eiland Terschelling vormen een rijk gedekte tafel, voor zowel mens als dier.

Het Centrum voor Natuur en Landschap op Terschelling heeft dit thema aangegrepen voor een nieuwe expositie met de titel Dagmenu Terschelling.

De tentoonstelling 'Dagmenu' op West- Terschelling ademt de sfeer van een restaurant. Er staan zes couverts voor verschillende dieren. Ook aan de consumerende mens is gedacht.

Hoewel de expositie volgende week pas officieel geopend wordt door de voorzitter van de Waddenvereniging, Leendert Bikker, konden de toeristen er deze zomer al kennis van nemen.

Je kunt er kiezen uit vis- en vleesgerechten, maar er is ook vegetarisch. Voor dat laatste staan er onder meer kruiden, bessen, en wier op het menu. Voor de vleeseters zijn er bijvoorbeeld insecten, wormen en kikkers voorradig. En de viseters kunnen zich tegoed doen aan mosselen, kokkels, zeester en krab.

Wad en eiland bieden een zeer gevarieerde menukaart; vooral het wad kent een enorme voedselproductie. Dat geeft dikwijls botsingen; ecologische waarden komen maar al te vaak in conflict met economische belangen. ,,Die problematiek hebben we in deze nieuwe tentoonstelling gekoppeld", vertelt beheerder Piet Lautenbach.

De 'couverts' zijn daarom onder meer opgehangen aan de scholekster, die de laatste jaren sterk in aantal is afgenomen en aan de eidereend, waarmee van alles mis is. Ook de lepelaar - ,,onze grote trots" - staat centraal. ,,Dan kun je bovendien dat mooie verhaal van de van zoet naar zout water trekkende stekelbaarsjes vertellen", glundert Lautenbach. ,,Maar hoe komt het met de garnaal, de eveneens belangrijke voedselbron voor de lepelaar?"

Natuurlijk ontbreekt de zeehond niet in de expositie. Daarnaast is er aandacht voor drie landzoogdieren: konijnen, muizen en reeën. Dagmar (7) uit 's Heerenberg valt voor een opgezet exemplaar van de laatste soort. ,,Voel eens hoe zacht" , zegt ze tegen haar jongere broertje.

Bijzonder in de tentoonstelling noemt Lautenbach de aandacht voor het eetpatroon van de mens. Bezoekers kunnen hun eigen eetgewoonten doorlichten en ze kunnen bepalen of hun gewicht in overeenstemming is met hun lengte. ,,Dat is het drukste hoekje. Alle mannen gaan ervoor", constateert de beheerder, ,,vrouwen draaien er wat omheen."

Nu de interne opknapbeurt en metamorfose van het natuurcentrum klaar zijn, komt de buitenkant aan de beurt. Het CNL was hard toe aan een opfrisser. De plannen voor een nieuw natuurmuseum stagneren nog. Op de locatie Dellewal, die door de gemeente aangekocht is voor een nieuw natuurcentrum, lijkt nu ook een zorghotel te komen. Die combinatie stemt Lautenbach somber. ,,Dat heeft geen uitstraling. Laat ons dan maar op deze plek."

Het huidige centrum kan voorlopig weer vooruit. ,,Een grote zorg is echter het aquarium; dat is 33 jaar oud. Vervanging kost €500.000 tot €1 miljoen." De levende vissen blijven grote publiektrekkers. ,,Mam ik heb een rog aangeraakt!" gilt Dagmar enthousiast. ,,Ik wil ook", zeurt het broertje. ,,Alleen als je lacht komt hij naar je toe", zegt zijn papa. En als het lukt: ,,Nu kan je aan oma vertellen dat je een rog geaaid hebt."