Struinen door duinen met digitale 'hulp van boven'

Gepubliceerd op 6 september 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Noordhollands dagblad

Landelijke primeur op Texel: struinen door de duinen met hulp vanuit de ruimte. Een kaartje op een beeldscherm geeft aan waar je loopt. Een digitaal koekoekje vertelt waar je even moet stoppen en het kleine computerscherm vertelt dan over begroeiing en dieren. Nu is het nog een korte wandelroute, volgend jaar moet het hele eiland Texel bestreken worden met 'hulp van boven'.

Tot en met zondag kunnen bezoekers van Ecomare meedoen met het experiment dat de aandacht voor de natuur op een speelse wijze moet aanwakkeren. ,,Het maakt het ook voor de jeugd spannend om zo op pad te gaan'', zegt Pam Lindeboom van Ecomare.

Koekoek

Het komt erop neer dat een bezoeker een kleine computer mee krijgt met een ontvangertje eraan dat met behulp van satellietsignalen om de paar seconden tot op enkele centimeters berekent waar hij zich bevindt. Ecomare heeft dat signaal gecombineerd met informatie over de natuur.

Op ingestelde punten klinkt een ingeblikte koekoek. Teken om even op het scherm te kijken voor wetenswaardigheden over de plek waar je loopt. Over broedende stormmeeuwen bijvoorbeeld. Of over het verschil in plantengroei bij de noord- en de zuidhelling van de duinen.

Deze week heeft Ecomare tien handcomputers liggen voor bezoekers die willen fungeren als proefkonijn. Want onderzoeker Eduardo Dias (Vrije Universiteit Amsterdam) wil graag afstuderen op de geografische informatiesystemen die nu op Texel worden uitgeprobeerd. Hij hoopt eind volgende week vierhonderd proefkonijnen te hebben geënquêteerd. En dat gaat lukken, want gisteren zat hij al tegen de honderd.

Herfstvakantie

Pam Lindeboom: ,,In de testfase is alleen voor de korte wandelroute van een kilometer informatie beschikbaar. Maar dan zit je toch al op zo'n veertig punten waar je informatie krijgt doorgestuurd. Voor de herfstvakantie wordt het systeem geschikt gemaakt voor gebruik in het hele duinpark. We hebben de data al klaar liggen. Daarnaast wordt onderzocht of het ook kan worden toegepast op heel Texel. Dan kun je straks bijvoorbeeld hotels zoeken.''

Ecomare werkt samen met de bedrijven Geodan en Camineo. Die laatste doen de technische kant en Ecomare zorgt voor betrouwbare informatie over de natuur. Het project wordt mogelijk gemaakt door subsidies van provincie, rijk en EU. Lindeboom verwacht dat er, met subsidies en sponsors, de komende jaren uitbreiding komt. ,,Er is heel veel mogelijk als je de techniek bekijkt. We zouden ook filmpjes kunnen draaien of geluiden laten horen. Straks kun je misschien uit een database opzoeken welke vlinder je net zag langsfladderen.''