Strijd om macht over Waddenzee

Gepubliceerd op 12 november 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant (Halbe Hettema)

HALLUM

Er ontstaat een strijd om de macht over de Waddenzee. Ultsje Hosper, directeur van It Fryske Gea, hield gisteren in het buitendijkse gebied bij Hallum een vurig pleidooi voor het instellen van een regionale autoriteit voor het waddengebied.

Dat is ook het uitgangspunt van het advies dat de commissie Meijer eerder aan de regering gaf over de toekomst van de Waddenzee. Het rijk lijkt zich daar nu niets van aan te trekken, stelt Hosper. ,,De macht bliuwt by de 'BV De Haach'.''

De kwestie is actueel nu de verdeling van het geld uit het Waddenfonds aan de orde is. Van de €800 miljoen blijkt amper €300 miljoen over te blijven voor herstel van de natuur van de Waddenzee. Dat is althans de strekking van de door de Tweede Kamer aangenomen motie van Joop Atsma. De verhouding natuur-economie wordt fifty-fifty, terwijl van het natuurdeel dan nog de uitkoop van de kokkelsector moet worden betaald. De verwachting van de natuurorganisaties is overigens dat milieuminister Sybilla Dekker maandag op een symposium in Leeuwarden zal meedelen dat ze de kamermotie naast zich neerlegt.

Daarmee zijn de betrokkenen in het Noorden nog lang niet tevreden gesteld. Als het rijk bij het besteden van het geld ook nog aan de touwtjes blijft trekken, is er voor de natuur nauwelijks nog iets te halen, zo verwoordt Hosper de kritiek.

De directeur van It Fryske Gea baseert zijn angst op een ambtelijk advies, dat centrale sturing van het Waddengebied als uitgangspunt heeft. Dat gebeurt door dezelfde ministeries die er nu ook al bij betrokken zijn, zegt Hosper. Dit gaat in tegen de plannen van Meijer c.s., die wil dat alle waddenzaken in de regio worden geregeld. Op rijksniveau blijft dan alleen het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit over als departement dat als toezichthouder nog zeggenschap over de Waddenzee houdt.

Hosper kwam met zijn klaagzang tijdens een bijeenkomst in de kwelders bij Hallum, waar hij samen met zijn collega Peter Visser van Staatsbosbeheer de bundel 'Het tij gekeerd' aanbood aan de gedeputeerden Anita Andriesen en Piet Bijman. Het gaat om een verzameling plannen voor het herstel van het waddengebied.

Wat het punt van de bestuursvorm betreft, krijgen de natuurorganisaties steun van het Friese provinciebestuur. Bijman ,,Het is heel belangrijk de zeggenschap van de regio te bevechten. Wij moeten naar een situatie waarin onze adviezen heel zwaarwegend zullen zijn.'' Zeggenschap is bovendien van groot belang voor het draagvlak in de regio voor het Waddenbeleid, meent Bijman.

Voorpagina