Strandrijden Terschelling op de tocht

Gepubliceerd op 15 augustus 2005WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - Het strandrijden op Terschelling staat op losse schroeven. Het besluit van de gemeenteraad om de periode waarin auto's op het strand mogen komen te verlengen, zal waarschijnlijk een bezwaar- en beroepsprocedure niet overleven, verwacht burgemeester Jurrit Visser.

Hij droeg het besluit bij de minister voor ter vernietiging en heropent de discussie.

De raadsleden besloten op 5 juli dat het tijdvak voor gemotoriseerd verkeer op het strand verlengd moest worden. Was een ritje langs de vloedlijn eerder alleen toegestaan van 1 november tot 1 april, voortaan moet dat ook in de maanden april, september en oktober 's avonds en 's nachts kunnen, oordeelden zij.

Jurrit Visser, als voorzitter van de raad, was destijds wegens ziekte afwezig. Hij vroeg zich af of een aantal relevante aspecten en risico's wel meegewogen zijn. Ook de minister wil hier antwoord op en schorste het besluit.

Zo zal het erbij betrekken van de maand april - het begin van het broedseizoen - een volledige Vogel- en Habitatrichtlijn-toets nodig maken, weet Visser. Het is vervolgens aan de provincie te bepalen welke activiteiten zijn toegestaan.

Bovendien wordt in het ontwerp van de provinciale milieuverordening het gehele Terschellinger strand tot stiltegebied verklaard. In een vorige versie gold dat alleen voor de Noordsvaarder en het Noordzeestrand ten oosten van paal 19. Pleiten voor een ontheffingsregime wordt daarmee lastiger, uitbreiding van het strandrijden maakt het nog moeilijker, verwacht Visser.

De verruiming staat ook haaks op het beleid van Staatsbosbeheer. Visser voorziet daarom problemen: het college gaat ontheffingen verlenen, Staatsbosbeheer laat geen gemotoriseerd verkeer toe. ,,Deze chaos kan voor hogere overheden aanleiding zijn om in te grijpen'', meent Visser. Hij vreest dat de uitkomst van zo'n conflict zal zijn dat er niets meer mag.

Visser wijst verder op de veiligheid; in het donker op het strand rijden, zeker als er nog toeristen zijn, kan gevaar opleveren. ,,Het hoogseizoen duurt tot en met de eerste week van september, de strandpaviljoens zijn nog open in de twee maanden die aan het strandrijden worden toegevoegd, de herfstvakantie en de paasvakantie vallen erin.''

Volgens Visser kan de raad nu drie dingen doen. Vasthouden aan het besluit en het risico accepteren dat het strandrijden helemaal van de baan is, het college opdracht geven het besluit te laten toetsen of instemmen met het collegevoorstel om het strandrijden te laten zoals het was. Op 23 augustus vergadert de raad hier weer over.