Strandrijden op Ameland in weekeinde verbieden

Gepubliceerd op 7 oktober 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

Ameland

Strandrijden moet in de weekeinden en tijdens vakantieperioden niet meer mogelijk zijn op Ameland.

Op die momenten zijn op het strand te veel toeristen die zich aan de auto's storen. Dat belang weegt zwaarder dan het plezier van de automobilisten.

Dat zegt VVV-directeur Pieter Smit van Ameland naar aanleiding van klachten over strandrijden. De gemeente Ameland kreeg de afgelopen weken ruim tien klachten hierover, vooral van toeristen. Automobilisten zouden hard rijden en geen rekening houden met wandelaars, aldus ambtenaar Carina Smid.

De VVV hoort er regelmatig bezoekers over klagen. ,,Vooral in het voor- en naseizoen komen veel mensen voor hun rust naar het eiland. Zij willen lekker ontspannen over het strand kunnen lopen. Als er dan constant auto's voorbij vliegen, strookt dat niet met hun verwachtingen", zegt VVV'er Smit.

Zeker nu veel ondernemers ook buiten het hoofdseizoen toeristen willen trekken, vindt hij dat het strandrijden in de weekeinden en tijdens vakanties verboden moet worden. ,,Het is duidelijk dat het dan niet meer kan, hoe vervelend dat ook is voor mensen die wel stapvoets over het strand kachelen. Maar op een gegeven moment moet je een keuze maken: Welk belang weegt het zwaarst?"

Een andere optie is volgens Smit het strandrijden alleen toe te staan in bepaalde gebieden. Tussen 15 september en 1 mei mogen alleen automobilisten met een ontheffing op het strand rijden. Volgens de gemeente hebben rond de vijfhonderd tot zeshonderd mensen een ontheffing, onder wie veel eilanders.

Strandrijden is op Ameland, maar ook op de andere eilanden, al jaren een ,,heikel punt'', aldus Smit. Veel bewoners gebruiken hun auto op het strand als ze jutten, garnalen kruien of mossels halen. Het strandrijden helemaal verbieden is volgens Smit daarom geen optie. ,,Anderzijds leven de meeste mensen hier van het toerisme. Daar moeten we misschien iets voor inleveren."

Voorzitter Pieter Jan Borsch van Juttersvereniging Ameland, waarvan alle ruim driehonderd leden een ontheffing hebben, vindt dat eilanders de toerist al genoeg tegemoet komen. ,,Wij rijden niet in de zomer, en in de herfstvakantie alleen 's avonds. Als het wat rustiger wordt, moet er wat meer kunnen."

Als er echt klachten binnen komen, vindt Borsch dat de klagers wel het kenteken van de overtreder moeten noteren. ,,Dat doen ze bijna nooit. Dat vind ik dom, want zo kan ik er niemand op aanspreken." Leden die zich niet aan de regels houden, raken hun ontheffing kwijt. Met de politie is afgesproken dat die strenger zal controleren op de regels voor strandrijden. Zondag bleken bij een politiecontrole twee automobilisten geen ontheffing te hebben voor strandrijden.

Dertien mensen werden bekeurd voor het negeren van een inrijverbod bij de strandopgangen Nes, Hollum en Buren.