Straaljagers mogen blijven oefenen boven waddengebied

Gepubliceerd op 4 oktober 2005Militaire activiteitenAangemaakt door Dagblad vh Noorden

Leeuwarden

De 38 straaljagers die deelnemen aan de internationale militaire oefening Frisian Flag boven onder meer het waddengebied, mogen blijven vliegen.

De Waddenvereniging spande vrijdag een kort geding tegen het ministerie van defensie aan, omdat er geen rekening met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn zou zijn gehouden.

De voorzieningenrechter in Leeuwarden heeft de Waddenvereniging gisteren echter ongelijk gegeven, zo bevestigde directeur Hans Revier van de vereniging. Frisian Flag begon vorige week maandag en duurt nog de hele komende week.

De rechtbank vindt dat de Waddenvereniging ongelijk heeft, omdat Frisian Flag tijdelijk is. Daarnaast veegde de rechter het argument van ta fel dat de oefening te laat in de Staatscourant is gepubliceerd, en fatsoenlijk bezwaar maken daardoor niet mogelijk was. Volgens de rechter gaat de publicatie in de Staatscourant alleen over het verbod op burgerluchtvaart in het oefengebied en niet over toestemming over de oefening op zich.

De rechter vond ook het argument dat de toestellen te laag vliegen van de Waddenvereniging en medestrijders It Fryske Gea en de stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer, ongegrond. Wel oordeelde de rechter dat in de toekomst militaire oefeningen zoals Frisian Flag een vergunning moeten hebben op basis van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Defensie dient die vergunning aan te vragen bij het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij. "Over dat laatste zijn we heel tevreden, want dat is een nieuwe stap in de bescherming van het waddengebied", zei Revier van de Waddenvereniging.

Een zegsvrouw van Defensie liet weten dat haar organisatie "tevreden" is over de uitspraak. Naast de Nederlandse luchtmacht oefenen de Finse, Zweedse, Duitse en Britse luchtmacht tijdens Frisian Flag het uitvoeren van "complexe missies in internationaal verband". Daarbij gebruiken zij scenario's die zijn gebaseerd op inzetten in Afganistan, Kosovo en Irak.

De oefening heeft plaats boven de Vliehors Schietrange op Vlieland, militair oefengebied Marnewaard, de Noordzee en het Friese deel van de Afsluitdijk.