'Stappen en happen' op Dag van de Garnaal

Gepubliceerd op 2 september 2005VisserijAangemaakt door Dagblad vh Noorden

Lauwersoog pakt promotie van zilte lekkernij grondig aan. Tienduizenden bezoekers verwacht in visserijhaven.

De garnaal moet door zo veel mogelijk Nederlanders worden gegeten. Niet alleen door veelverdieners, maar ook door 'de gewone man'. Als iedereen op z'n tijd van garnalen geniet, is dat een steuntje in de rug voor de vissers, de visafslag en de ondernemers in garnalenhaven Lauwersoog, zegt penningmeester Rieks Gerdes van de Stichting Promotie Lauwersoog. Tijdens de Dag van de Garnaal, een tweejaarlijks evenement, pakt zijn club zaterdag daarom groot uit.

Tienduizenden bezoekers worden verwacht op de Dag van de Garnaal, die voor het eerst wordt gecombineerd met de Nationale Dag van de Zeevisserij en de Regionale Dag van de Duurzame Energie. "Wat Yerseke voor de mossel is en wat Scheveningen voor de haring beketent, wil Lauwersoog zijn voor de garnaal. Daarom zetten wij met hulp van veel sponsors deze gratis toegankelijke feestdag op touw. Wij willen de gewone man hier zaterdag laten zien en proeven dat garnalen niet alleen lekker zijn, maar ook betaalbaar", zegt Rieks Gerdes, uitbater van restaurette Schierzicht in de haven. "De mensen kunnen hier 'stappen en happen'. Zo zijn er tegen een bon uit het Dagblad van het Noorden van vandaag of de Leeuwarder Courant kosteloos bakjes garnalen verkrijgbaar (beschikbaar gesteld door garnalenbedrijf Heiploeg uit Zoutkamp, red.)", meldt de secretaris. Bovendien presenteren ongeveer twintig restaurants zich op een culinaire beurs in een hal van de visafslag. Elk restaurant maakt vijfhonderd vishapjes, waar de bezoekers zonder de portemonnee te trekken naar hartelust van mogen proeven. Instandhouding van de garnalenvisserij - die de laatste jaren wordt geteisterd door enerzijds lage prijzen voor de vangst en torenhoge rekeningen voor de door de kotters verstookte dieselolie - is wat de initiatiefnemers voor het feest in de haven van Lauwersoog drijft. "De garnalenvisserij en de afslag willen wij behouden", betoogt Gerdes. In Lauwersoog brengen ruwweg 110 garnalenkotters hun vangst aan wal. Tijdens de Dag van de Garnaal leert het publiek hoe de garnaal wordt gevangen en wat er daarna met deze zilte delicatesse gebeurt. Dat is onder meer te zien bij een presentatie van Heiploeg. Daar wordt - voor wie het nog niet wist -verteld dat koeltrucks van de garnalenverwerker tussen Zoutkamp en Marokko pendelen. Omdat de garnalen daar in een moderne pellerij door Marokkaanse vrouwen uit hun jasje worden geholpen.

Kotterrondvaarten, koksstrijd en een beeld van de garnalensector

Een greep uit het programma van de Dag van de Garnaal. De bezoekers kunnen morgen niet alleen smullen van gratis lekkernijen, ze krijgen ook de kans een rondvaart te maken op een garnalenkotter. Voorts is er een shantykorenfestival, zijn er netboetwedstrijden en doen koks van zo'n twintig restaurants een poging 'het lekkerste garnalenvoorgerecht' te maken (de jury staat onder leiding van culinair zwaargewicht Joop Braakhekke). Heiploeg toont heden en verleden van de garnalensector. Ook wordt het pellen van garnalen gedemonstreerd. Publiek mag dat ook zelf probe ren. Defensie gebruikt de ijsfabriek als klimwand en biedt jongeren de gelegenheid tot 'abseilen'. Ook zijn er roeiwedstrijden, demonstraties van duikers, het leger, de brandweer, de KNRM en de SAR-helikopter. Boten van de KNRM, de politie en de marine mag het publiek bezichtigen. Een botenshow, een modeshow en streetdance zorgen verder voor vertier. Kooplustigen kunnen zich uitleven op een zo'n honderd kramen tellende braderie. Voor de jeugd zijn er diverse attracties, waaronder een draaimolen. Bij de Camping Lauwersoog aan het Lauwersmeer worden bezoe kers vermaakt met onder meer stationair draaiende oude scheepsmotoren en palingrookwedstrijden. In het haventje bij restaurant Het Booze Wijf liggen klassieke schepen te pronken. De verbinding tussen het vertier aan het Lauwersmeer en de visserijhaven wordt onderhouden door boemeltreintje 'It Dockumer Lokaeltsje'. Parkeren kan zowel aan de Lauwersmeerkant bij Het Booze Wijf als bij de visserijhaven. Met borden wordt aangegeven waar bezoekers hun auto kwijt kunnen. Meer informatie is te vinden op de website www.promotielauwersoog .nl.

Kijk-en-doe-programma rond duurzame energie

De initiatiefnemers voor een zogeheten Duurzaamheidscentrum bij Lauwersoog haken vandaag en morgen in op de vele activiteiten in de visserijhaven. Ze bieden de bezoekers vandaag - vrijdag - in het oude Heiploeg-pand aan de kade een workshopmiddag over duurzame energie, duurzame visserij en duurzame architectuur. Diverse sprekers komen opdraven. Op het programma staan presentaties van vertegenwoordigers van onder meer de universiteit van Wageningen, de Waddenvereniging, PON Holding, het Van Hall Instituut, TNO, Wetsus en de Gasunie. Morgen wordt gezorgd voor een uitgebreid kijk-en-doe- programma op het gebied van duurzame energie. De zogeheten Energy Beach Tour biedt bijvoorbeeld ouders en kinderen leerzaam vermaak en er is een kunstwedstrijd. In het kader van het Jaar van de Natuurkunde zijn in de haven demonstraties van natuurkundige verschijnselen. Tot slot komen er - als voorproefje op de Friese zonnebootrace in 2006 - enkele zonneboten in actie. Uitgebreidere informatie over de activiteiten is te vinden op de website www.duurzaamheidscentrum.nl .

Hoe pel je een garnaal?

Hoe pel je een garnaal? Dat gaat als volgt: neem met de linkerhand de kop tussen duim en wijsvinger, met de rechterhand de staart. Knijp licht in de kop en trek tegelijkertijd aan de staart. Daardoor laat het staartschild los en kan de garnaal uit het kopgedeelte worden getrokken.

Alles draait om de crangon crangon

Het draait in Lauwersoog allemaal om de crangon crangon, doorgaans Hollandse garnaal genoemd. Een grijsbruin wezentje met een afgeplat lichaam en een lengte van vijf tot acht centimeter. Gevangen garnalen wacht aan boord van de kotters meteen een roemloos einde in de kookpot. Vanwege de hoge loonkosten in Nederland worden Hollandse garnalen handmatig gepeld in ateliers in Marokko en Polen.

hoogtepunten

10.00 uur: In hal 1 van de visafslag in Lauwersoog gaat het eerste shantykoor zingen, Defensie begint met abseilen van de IJsfabriek, de rondvaarten beginnen en het Duurzaamheidscentrum wordt actief. 12.00 uur: Wedstrijden waarbij restaurantkoks het lekkerste garnalenvoorgerecht proberen te bereiden. 13.00 uur: Demonstratie met boten en Maagdenburger halve bollen in de haven. 14.00 uur: Begin netboetwedstrijd en roeiwedstrijden. 15.00 uur: Uitslag kokswedstrijd, de winnaar verovert de Gouden Garnaal. 16.00 uur: Reddingsdemonstratie met SAR-helikopter, KNRM en brandweer. 16.45 uur: Koren zingen gezamenlijk afscheidsliederen. 17.00 uur: einde van de tweede Dag van de Garnaal.