Spoedberaad Vlieland over collegecrisis

Gepubliceerd op 12 mei 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

VLIELAND

De voltallige Vlielander gemeenteraad komt vanmiddag bijeen om zich te beraden over de gerezen bestuurscrisis rond de sluitingstijden in de horeca.

,,Er zijn twee mogelijkheden'', zegt PvdA'er Wim Gieles. ,,Of we sturen de wethouders weg of ze halen bakzeil.'' Burgemeester en wethouders willen de kroegen 's nachts om twee laten sluiten. De raad besloot maandagavond echter om een sluitingstijd van drie uur toe te staan op vrijdag- en zaterdagavonden. Het college weigert dit besluit uit te voeren. Burgemeester Rob van der Mark sprak van ,,onoverkomelijke bezwaren''.

Vooral wethouder Maria van Randen van Algemeen Belang Vlieland (ABV) heeft zich de afgelopen jaren verzet tegen de sluitingstijd van drie uur. In de collegevergadering van gisterochtend bleven de wethouders bij hun weigering om het beleid van de gemeenteraad uit te voeren.

,,De bal ligt nu bij de raad'', legt loco-gemeentesecretaris Harry de Wit uit. ,,Artikel 49 van de gemeentewet geeft de raadsleden het recht de wethouder te ontslaan.'' Als fractievoorzitter van de enige oppositiepartij liet Gieles maandagavond al weten dat het voor hem zo ver niet hoeft te komen.

VVD en ABV laten hun eigen wethouders voorlopig nog even bungelen. ,,We zijn er nog niet over uit'', aldus ABV'er Jentje Zuidenga. In vergadering achter gesloten deuren willen de drie fracties vanmiddag alsnog tot een besluit komen, zegt Gieles. ,,Het is een idiote situatie. De wethouders zeggen niks, ze nemen geen politieke consequentie. Dit kunnen we niet zo laten.'' Het besluit van vanmiddag wordt zo snel mogelijk in een officiële raadsvergadering bekrachtigd.