Spiegel van de natuur, een natuurwandeling

Gepubliceerd op 25 juli 2005RecreatieAangemaakt door Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft van af het bezoekerscentrum Nationaal Park Duinen van Texel een speciale wandeling uitgezet.

De rondwandeling heeft als thema de verschillende beelden die mensen hebben bij natuur en kan aan de hand van een folder gelopen worden. De wandeling sluit aan op de expositie Wereld natuurkunst die Staatsbosbeheer tot 23 oktober in de Nieuwe Kerk in Amsterdam organiseert.

Hoe mensen over de natuur denken en er naar kijken, welk beeld iemand van de natuur heeft, dat wordt sterk bepaald door de omstandigheden waarin iemand leeft. Zowel privé omstandigheden als de culturele achtergrond spelen daarbij een rol. Dat geldt voor ons allemaal, zonder dat we daar bewust van zijn. Tijdens de wandeling kunt u aan de hand van een aantal ‘activiteiten’ ontdekken hoe uw persoonlijke natuurbeeld er uit ziet. Maar natuurlijk is de wandeling vooral genieten van een afwisselend deel van het Texelse landschap. Een landschap dat op veel, vaak onopvallende, manieren door mensen is beïnvloed. En dat beïnvloed sterk het beeld dat wij hier van de natuur krijgen.

Tijdens de wandeling dagen wij u uit om uw eigen natuurbeeld te onderzoeken. Hiervoor krijgt u bij de folder een schilderijlijstje waarin u uw beeld kan tekenen, fotograferen of b.v. met blaadjes, takjes en zand kunt afbeelden. Wanneer u uw natuurbeeld bij het bezoekerscentrum inlevert maakt u kans op een prijs. Eén keer per maand is er een prijs voor vier volwassenen (het boek ‘Spiegel van de natuur’ van Matthijs Schouten of drie vrijkaarten voor twee personen voor de tentoonstelling) en voor vier kinderen onder de 12 jaar een excursie met de boswachter met drie vriendjes.

Staatsbosbeheer organiseert vanaf het bezoekerscentrum ook op 25-8, 22-9 en 20-10 excursies waarin we stil staan bij de manier waarop het landschap -en daarmee de natuur die wij zien- is gevormd. Zowel door natuurlijke processen als door menselijk handelen. Deze excursie kost € 6,- per persoon en kan geboekt worden bij het bezoekerscentrum/EcoMare.