Sneller op Ameland door kortere vaargeul

Gepubliceerd op 5 augustus 2005Verkeer en VervoerAangemaakt door Leeuwarder Courant

AMELAND - De overtocht van Holwerd naar Ameland wordt tussen de vijf en tien minuten korter wanneer de vaargeul wordt verlegd.

De twee bochten - een grote naar links en dan een kleintje naar rechts - tussen Holwerd en het Dantziggat gaan er mogelijk uit: de boot vaart er dan rechtdoor.

Het is echter nog lang niet zeker óf de geul ook wordt verlegd. Rijkswaterstaat gaat de huidige route eerst op diepte en op breedte brengen. Daarna start een onderzoek waarin wordt bekeken of het technisch haalbaar en financieel oordelig is om de geul te verleggen.

Burgemeester Paul Verhoeven denkt dat, mocht er een rechtstreekse doorsteek naar het Van Dantziggat komen, het nog minstens een jaar gaat duren voordat er met baggeren kan worden begonnen. Volgens directeur Ger van Langen van rederij Wagenborg is dat nogal optimistisch geschat: hij verwacht dat het een traject van enkele jaren is.

Van Langen is blij dat er in ieder geval een minimale breedte en diepte van de huidige vaargeul door Rijkswaterstaat wordt gegarandeerd. ,,Maar dit is een dynamisch gebied. Het is de moeite waard om alternatieven te onderzoeken.''