De sloop van de rode reus

Gepubliceerd op 13 oktober 2005OverigAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - Imposant. Rood. IJzer. De kraan aan de Nieuwe Willemshaven in Harlingen is gisteren gesloopt.

,,Als je met de boot van Terschelling komt en de Harlinger haven binnenvaart, is het kaler op de kade'', zegt directeur Ton Spaansen. Er was geen werk meer voor de rode reus van Spaansen Overslagbedrijf.

Kunstenaar Jan Roos vereeuwigt het gevaarte en de oude seunen kijken toe hoe de mannen van Siep Oldenburger uit Leeuwarden aan het slopen zijn. In 1989 zette Spaansen de kraan neer voor de overslag van zand, grind, kokkels, schelpen en Noors graniet.

Het familiebedrijf verhuisde naar bedrijventerrein Oostpoort maar de kraan bleef tot januari van dit jaar in actie. ,,Hij deed zijn werk goed, maar dat werk verdween'', zegt Spaansen. De kokkelvissers mogen alleen nog met de hand vissen en in de nieuwe Industriehaven staan twee kranen voor de overslag van binnenschepen.

De jeugd klom er in, ramen vielen uit het hokje op straat. ,,Wij wilden geen risico lopen, dus hij moest maar weg.'' Schelpenvisser Jan Bolt vaart de schelpen voortaan naar de vestiging van Spaansen op bedrijventerrein Oostpoort. Spaansen lost andere schepen bij collega HMT in de Industriehaven. ,,In de Nieuwe Willemshaven doen we niets meer.'' Daar is het stil.