Schiermonnikoog thuis voor 341 vogelsoorten

Gepubliceerd op 11 juli 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Leeuwarder Courant (Halbe Hettema)

SCHIERMONNIKOOG - Dat Schiermonnikoog bekend staat om zijn vogelrijkdom is terecht. Wat altijd al werd aangenomen, is nu aangetoond en te boek gesteld.

Van het jaar 1900 af zijn er op Schiermonnikoog maar liefst 341 verschillende vogelsoorten geregistreerd. Dertig jaar geleden waren dat er 259.

Deze gegevens staan in het boek Vogels van Schiermonnikoog, dat gisteren op het eiland is gepresenteerd. De speciaal voor het vervaardigen van het boekwerk ingestelde stuurgroep avifauna, met Rob Mooser, Ardie Noorman en Otto Overdijk, overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Bert Swart.

Er vallen veel positieve dingen op in de ontwikkeling van de vogelstand. Ook het aantal broedvogelsoorten steeg, in dertig jaar tijd van 102 naar 116. Het aantal vastgestelde broedparen nam een hoge vlucht, van 15.911 in 1973 tot 42.667 in 2001.

De stuurgroep ziet zelf verschillende oorzaken voor de flink hogere aantallen van waargenomen vogels. Dat er steeds meer kundige vogelaars naar Schiermonnikoog komen, speelt zeker een rol. Dat deze vogelbespieders over steeds betere apparatuur beschikken, helpt ook mee.

Daarnaast zijn er de veranderde natuurlijke omstandigheden op het eiland, met een grotere diversiteit aan vegetatie en landschappen. Dat Schiermonnikoog zich nog steeds uitbreidt, speelt volgens de stuurgroep ook een rol.

Toch is het niet allemaal vreugde in de vogelwereld. Zo wordt in het boek vastgesteld dat in de laatste eeuw elf broedvogelsoorten zijn verdwenen. Zestien andere soorten nemen af. Daar tegenover staan maar zes soorten die de laatste jaren toenemen.

De samenstellers van het boek hebben voor de vogelstand van voor 1970 gebruik gemaakt van gegevens van de oude avifauna van Rob Mooser. Alle instanties die zich met vogelonderzoek bezighouden zijn vervolgens benaderd om hun gegevens over Schiermonnikoog beschikbaar te stellen. Vogelaars die het eiland bezochten kregen ook het verzoek hun waarnemingen door te geven.

Zo is er een schat aan informatie verzameld die uiteindelijk in het 440 pagina's dikke boekwerk is verwerkt. Natuurmonumenten, dat dit jaar zijn honderdste verjaardag viert, toonde gisteren zijn waardering voor dit initiatief van de eilander natuurliefhebbers. Alle eilander huishoudens krijgen van de natuurbeheerorganisatie een gratis exemplaar van het boek aangeboden.

Nog een opmerkelijk product zag gistermiddag op Schiermonnikoog het levenslicht. Ter gelegenheid van het jubileum van Natuurmonumenten maakte cineast en bioloog Rolf Roos een korte natuurdocumentaire. Het is de bedoeling dat deze film geregeld in het bezoekerscentrum wordt vertoond.