Schadevergoeding kokkelbedrijven niet betalen uit Waddenfonds

Gepubliceerd op 6 september 2005OverigAangemaakt door St. Wilde Kokkels

Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Vogelbescherming en de stichting Wilde Kokkels vinden dat de schadevergoeding voor de mechanische kokkelvisserij niet uit het Waddenfonds betaald moet worden.

Bovendien is het voorgestelde bedrag van 95 miljoen buitensporig hoog en slecht onderbouwd, zo schrijven de organisaties vandaag in een brief aan minister Veerman.

Vorig jaar juni besloot het Kabinet een Waddenfonds in te stellen om actief te investeren in het natuurherstel van de Waddenzee. Recentelijk informeerde minster Dekker de Tweede Kamer over de voortgang van het Waddenzeebeleid. Uit haar brief van 25 juni blijkt dat het Kabinet inmiddels, op uitdrukkelijke wens van de Kamer, de hoogte van het Waddenfonds heeft bepaald 800 miljoen euro. Maar het Kabinet is wel van plan uit dit fonds de schadevergoeding voor de kokkelbedrijven, die vanaf 1 januari 2005 niet meer op de Waddenzee mogen vissen, te betalen. De natuurorganisaties hebben hier grote problemen mee. Het geld in het Waddenfonds is bestemd voor investeringen in natuurherstel en duurzame economische ontwikkeling. De mechanische kokkelvisserij op de Waddenzee is een activiteit die in strijd met de geldende natuurbeschermingsregelgeving werd uitgevoerd. Voor zover sprake is van een verplichting tot schadeloosstelling dan dient deze uit de algemene middelen gefinancierd te worden. Ook de Raad voor de Wadden heeft dit recent geadviseerd.

Naar aanleiding van verbod van de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee is maandenlang onderhandeld over de schadevergoeding aan de kokkelbedrijven. De Commissie Schadebepaling Kokkelvisserij heeft aan minister Veerman voorgesteld 95 miljoen euro uit te keren. Nadere bestudering van dit advies door wetenschappers leert dat de hoogte van het bedrag is gebaseerd op onjuiste aannames. De berekeningen gaan uit van veel te hoog ingeschatte kokkelbestanden. Als realistische wetenschappelijke gegevens over de te verwachten kokkelbestanden gebruikt worden moet het voorgestelde uitkoop bedrag met een factor 6 verlaagd worden. De natuurorganisaties zetten grote vraagtekens bij de voorgestelde schadevergoeding en vragen minister Veerman de voorgestelde schadeloosstelling niet over te nemen maar met behulp van onafhankelijke wetenschappelijke informatie op nieuw vast te stellen.

De organisaties zijn wel van mening dat zo spoedig mogelijk € 7,5 miljoen voor het sociaal plan voor de werknemers uit de kokkelsector uitgekeerd moet worden.