Rijkswaterstaat houdt Open Huis op 17 september

Gepubliceerd op 8 september 2005Voorlichting en educatieAangemaakt door Rijkswaterstaat

Op zaterdag 17 september aanstaande houdt Rijkswaterstaat Open Huis.

Op deze dag zijn verspreid door heel Nederland bijna 50 objecten en projecten van Rijkswaterstaat gratis te bezoeken. Veel plekken die anders niet toegankelijk zijn voor publiek, zijn van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Wilt u eens meekijken over de schouder van een weginspecteur of zien hoe onze mensen olie uit de zee opruimen? Kom dan op 17 september langs op één van onze locaties. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen.

Locaties in Noord-Nederland

In Noord-Nederland is iedereen van harte welkom op de volgende locaties:

* watersteunpunt Lauwersoog (Kustweg 28)

* wegen-/watersteunpunt Harlingen (Celciusstraat 10)

* wegensteunpunt Leek (Pas-Op 11-1, Opeinde)

* wegensteunpunt Kolham (Hoofdweg 151)

* wegensteunpunt Assen (Hoofdvaartsweg 93)

* wegensteunpun Hoogeveen (Mr. Cramerweg 1, Hollandscheveld).

Van alles te zien en te doen

Het werkveld van Rijkswaterstaat is erg gevarieerd. Er is dan ook veel te zien en te doen op 17 september. Zo kunnen bezoekers zien (m.u.v. locatie Lauwersoog) wat er ’s winters moet gebeuren om de wegen sneeuwvrij te houden. Medewerkers geven uitleg over de werking van het gladheidmeldsysteem, wat ze vervolgens moeten doen voordat een strooiauto de weg op kan en hoe met de computer de hoeveelheid te strooien zout wordt aangestuurd.

Verder laat Rijkswaterstaat materiaal zien dat bij wegafzettingen of bij calamiteiten wordt gebruikt, zoals tekstkarren en de ‘gele’ Rijkswaterstaatauto’s. In verschillende stands wordt uitleg gegeven over diverse 'droge' en ‘natte’ Rijkswaterstaatonderwerpen. Ook is op alle locaties een bonte verzameling van spullen te bezichtigen die onze mensen langs de kant van de weg vinden. Je weet niet wat je ziet!

Ook krijgen bezoekers informatie over incidentmanagement op rijkswegen; oftewel wat doet Rijkswaterstaat bij incidenten. Op de locaties Assen en Hoogeveen geven we hiervan om 15.00 uur een demonstratie.

Aan boord

In Harlingen en Lauwersoog ligt ook nog een aantal schepen van Rijkswaterstaat. Bezoekers kunnen hier een kijkje nemen aan boord van de meetschepen die zorgen voor actuele gegevens over waterstanden, waterkwaliteit, bodemsamenstelling en natuurontwikkeling. Om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.30 uur wordt op beide locaties een demonstratie gegeven van een oliebestrijdingsoefening: hoe wordt een oliescherm uitgerold en met welk materiaal wordt olie in het water opgeruimd.

Volop vertier

Op alle locaties kunnen bezoekers uitrusten met een gratis kopje koffie. Voor de kinderen is er volop vermaak, zoals een springkussen en schmink. Ook kunnen ze meedoen aan een kleurwedstrijd waarmee leuke prijzen zijn te winnen, zoals de ‘Rijkswaterstaatspeelgoedautootjes’ en een vaartocht op één van onze schepen.