Rijk overstemt Fries verbod gaswinning Wad

Gepubliceerd op 7 oktober 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

Den Haag

Friesland kan extra gaswinning onder de Waddenzee niet meer tegenhouden. Het projectbesluit van het rijk om gas te winnen, vervangt alle passages die daar in provinciale streekplannen, gemeentelijke bestemmingsplannen en andere stukken over gaan. Daarmee overstemt het kabinet protesten tegen het oppompen van gas die er vanuit provinciale staten klinken. Minister Laurens Jan Brinkhorst van economische zaken maakte dit gisteren duidelijk in een debat op vragen van CDA- 'er Joop Atsma. In de tekst van het voorontwerp-streekplan keert Friesland zich tegen gaswinning. Het kamerlid voorzag dat dit zou leiden tot rechtszaken tussen provincie en rijk. Hij wilde weten hoe Brinkhorst daar tegenaan keek. Die meldde dat het rijk van bovenaf alle planologische belemmeringen wegneemt maar nog wel overlegt met provincies en gemeenten.

De dwingende positie van de landelijke overheid verlost Friesland van een dilemma. Volgens Atsma kon de provincie onmogelijk geld claimen uit het waddenfonds waar ze tegelijk het vullen van het fonds (door waddengasbaten) onmogelijk wilde maken. Het fonds met €800 miljoen is bedoeld om natuur en economie in het gebied van te verbeteren.

Op PvdA en GroenLinks na steunde de Kamer het voorstel om via de rijksprojectenprocedure versneld vergunningen voor de gaswinning te kunnen afgeven. Juni volgend jaar moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) al het papierwerk binnen hebben om vanaf drie punten bij de kust gas onder zee vandaan te halen.

De planologische kernbeslissing (pkb) die regelt wat er in het natuurgebied is toegestaan, is dan nog niet helemaal klaar. Pas een jaar later zal die zijn afgerond. Volgens PvdA'er Diederik Samsom vraagt het kabinet met die manier van handelen om moeilijkheden. Zolang de pkb onderwerp van discussie is, kan elke ,,juridische amateur'' op grond daarvan de vergunning voor de gaswinning bij de Raad van State tegenhouden.

Het zou volgens Samsom beter zijn als de regering eerst de pkb-procedure afhandelt en pas daarna vergunningen uitdeelt. Dat moment kan mogelijk pas in mei 2007 aanbreken, juist als er nieuwe kamerverkiezingen op stapel staan. Samsom is er alles aan gelegen dat het dossier tot die tijd blijft liggen. Want als de PvdA terugkeert in de regering verwacht hij een nieuw verbod op gaswinning.

Vanwege die dreigende houding wil minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening vaart maken om voor de verkiezingen alle regelgeving klaar te hebben. In 2002 ging het al eens mis. Toen lag er een pkb ter goedkeuring klaar maar volgde oeverloos uitstel nadat de PvdA een harder verbod op gaswinning wilde en de tussenkomst van de verkiezingen de discussie stillegde.

CDA en VVD zeiden gisteren nog altijd weinig te voelen voor aanmelding van de Waddenzee voor de Werelderfgoedlijst. Het kabinet wil daar volgende maand na overleg met Denemarken en Duitsland wel toe overgaan.